Pentagonul şi Departamentul de Stat au criticat dur Turcia, vineri, în urma informaţiilor că armata acesteia ar fi testat sistemul mobil cu rachete sol-aer S-400 al Rusiei, acţiune care ar putea tensiona şi mai mult relaţiile Washingtonului cu Turcia, care este stat membru al NATO, transmite CNBC.
Turcia a anunţat zilele trecute că se pregăteşte să testeze sistemul S-400, lucru considerat a fi un risc pentru alianţa NATO, precum şi pentru platforma de armament cea mai costisitoare a Statelor Unite, avionul de luptă F-35 fabricat de Lockheed Martin.
În 2017, Ankara a încheiat un acord cu Moscova pentru achiziţia de sisteme S-400, în pofida avertismentelor date de SUA şi alţi aliaţi din cadrul NATO.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Moscova a livrat primele patru baterii de rachete în iulie 2019. O săptămână mai târziu, Statele Unite au exclus Turcia, un partener financiar şi de producţie, din programul F-35, după ce Ankara a acceptat livrarea sistemului fabricat în Rusia.
Departamentul Apărării şi Departamentul de Stat au condamnat vineri testarea care ar fi avut loc în apele teritoriale ale Turciei din Marea Neagră, dar nu au putut confirma că lansarea a avut loc.
"Statele Unite au transmis guvernului Turciei, la cele mai înalte niveluri, că achiziţia de sisteme militare ruseşti, cum ar fi S-400, este inacceptabilă", a scris purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, într-o declaraţie pe email.
”Statele Unite au fost clare asupra aşteptărilor noastre că sistemul S-400 nu ar trebui să fie operaţionalizat”, a adăugat ea.
O reacţie similară a venit din partea Pentagonului.
”Ne opunem achiziţionării sistemului de către Turcia şi suntem profund preocupaţi de informaţiile conform cărora Turcia îl pune în funcţiune. Nu trebuie activat. Acest lucru riscă consecinţe grave pentru relaţia noastră de securitate ”, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului Pentagonului, Jonathan Hoffman, într-o declaraţie transmisă vineri prin email.
S-400, succesorul sistemelor de rachete S-200 şi S-300, a debutat în 2007. În comparaţie cu sistemele americane, se crede că S-400 fabricat în Rusia este capabil să angajeze o gamă mai largă de ţinte, la distanţe mai lungi şi împotriva mai multor ameninţări simultan.
În eforturi multiple de a descuraja Turcia să cumpere S-400, Departamentul de Stat a oferit în 2013 şi 2017 să vândă sistemul de rachete Patriot fabricat de Raytheon. Ankara a respins Patriot deoarece SUA au refuzat să ofere un transfer al tehnologiei de rachete a sistemului.
În 2017, preşedintele turc Recep Erdogan a intermediat un acord în valoare de 2,5 miliarde de dolari cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru S-400, în pofida avertismentelor din partea SUA că achiziţia sistemului va avea consecinţe politice şi economice.
În temeiul Legii de combatere a adversarilor Americii prin sancţiuni, pe care preşedintele Donald Trump a semnat-o în august 2017, Turcia ar putea fi lovită de sancţiuni economice pentru acceptarea sistemului de rachete de la Kremlin. Statele Unite nu au impus aceste sancţiuni Turciei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.