Statele Unite au cerut, marţi, guvernelor lumii să ia măsuri împotriva grupării militante libaneze Hezbozllah, susţinută de Iran, iar Departamentul Trezoreriei a sancţionat şapte cetăţeni libanezi despre care afirmă că au legături cu gruparea şi firma sa financiară, Al-Qard al-Hassan (AQAH), transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Ameninţarea pe care Hezbollah o prezintă pentru SUA, aliaţii noştri şi interesele din Orientul Mijlociu şi la nivel global, cere ca ţările din întreaga lume să ia măsuri pentru a-i restricţiona activităţile şi a-i perturba reţelele sale de facilitare", a declarat secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, într-un comunicat privind acţiunea împotriva grupului, desemnat de Washington ca fiind o organizaţie teroristă.

Departamentul Trezoreriei a anunţat într-un comunicat că l-a inclus pe lista neagră pe Ibrahim Ali Daher, pe care l-a descris ca şef al Unităţii Centrale de Finanţe a Hezbollah, ca fiind un terorist global, care acţionează în numele Hezbollah.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Statele Unite au aplicat sancţiuni asupra altor şase persoane legate de AQAH, între care un bărbat despre care a spus că este directorul financiar, Ahmad Mohamad Yazbeck, precum şi Abbas Hassan Gharib, Wahid Mahmud Subayti, Mostafa Habib Harb, Ezzat Youssef Akar şi Hasan Chehadeh Othman.

Trezoreria îi acuză pe cei şase bărbaţi că au folosit acoperirea conturilor personale de la băncile libaneze pentru a se sustrage sancţiunilor care vizează AQAH şi pentru a transfera 500 de milioane de dolari în numele firmei aflată pe lista neagră.

Oficialii din Hezbollah nu au avut niciun comentariu imediat.

Măsura aduoptată marţi blochează orice active din SUA ale celor pe lista neagră şi, în general, le interzice americanilor să se ocupe de ele. Cei care se angajează în anumite tranzacţii cu persoanele desemnate riscă, de asemenea, să fie loviţi cu sancţiuni secundare.

"Hezbollah (Hezbollah) continuă să abuzeze de sectorul financiar libanez şi să golească resursele financiare ale Libanului într-un moment deja dificil", a afirmat în comunicat Andrea Gacki, directorul Biroului de control al activelor externe al Trezoreriei.

În Liban, blocajul în discuţiile din guvern a înrăutăţit crizaeconomică a ţării. Au trecut doar 18 luni de când protestele în masă împotriva clasei politice a ţării au dărâmat un guvern şi opt luni de când o explozie uriaşă a distrus portul Beirut şi a răsturnat administraţia care i-a succedat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.