Un raport anual al Departamentului de Stat, publicat joi, afirmă că politicile discriminatorii perpetuează traficul cu fiinţe umane, făcând pentru prima oară o legătură între cele două probleme, transmite Reuters.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat în raportul privind traficul de persoane că rasismul sistemic creează inechităţi, care la rândul lor subminează lupta Washingtonului cu traficul de persoane.
Un oficial al Departamentului de Stat a declarat că este prima dată când raportul stabileşte o legătură cu rasismul sistemic.
Statele Unite îşi reexaminează tratamentul faţă de afroamericani, de la protestele la nivel naţional provocate anul trecut de moartea lui George Floyd, un bărbat negru, de către un ofiţer de poliţie alb.
Autorităţile americane au avertizat asupra ameninţărilor crescute ale grupurilor supremaţiei albe.
"În timp ce eforturile SUA de combatere a traficului de persoane au crescut în magnitudine şi sofisticare de-a lungul anilor, Statele Unite încă se luptă cu modul de abordare a efectelor disparate ale traficului de persoane asupra comunităţilor minorităţilor rasiale", se spune în raport.
Acesta a citat efectul pandemiei de Covid-19 asupra traficului de persoane, deoarece traficanţii au valorificat pandemia şi guvernele au deviat resurse pentru a combate criza sănătăţii.
Raportul a analizat ţările şi teritoriile şi le-a clasat în patru categorii, retrogradând ţări precum Etiopia, dar revizuind în sens pozitiv poziţia altora.
ETIOPIA
Statele Unite au criticat Etiopia pentru că nu au demonstrat eforturi sporite de eliminare a traficului de fiinţe umane. Raportul a evidenţiat conflictul din regiunea Tigray din Etiopia, care a ucis mii de oameni, a strămutat peste 2 milioane de persoane şi a împins sute de mii în pragul foametei. Raportul afirmă că, de când a început conflictul în noiembrie, organizaţiile internaţionale au raportat din ce în ce mai mult că actorii înarmaţi sunt responsabili de săvârşirea abuzurilor drepturilor omului şi a violenţei bazate pe gen, inclusiv a potenţialelor infracţiuni de trafic.
Etiopienii care solicită azil în Sudan sunt din ce în ce mai vulnerabili la trafic şi copiii neînsoţiţi în zonele de conflict pot fi vulnerabili la recrutarea de către grupuri armate nestatale, avertizează, de asemenea, raportul.
BELARUS
Belarusul este pentru ”realizări majore” chiar dacă, aşa cum se spune în raport, guvernul preşedintelui Alexandr Lukaşenko ”nu îndeplineşte pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului”.
Raportul nu face nicio menţiune asupra represiunii brutale a lui Lukaşenko împotriva protestelor în curs de desfăşurare cu privire la victoria sa contestată în alegerile prezidenţiale din 2020, considerate pe scară largă ca fiind trucate.
ARABIA SAUDITĂ
Arabia Saudită, un aliat cheie al SUA în Orientul Mijlociu, este menţionată pentru ”depunerea unor eforturi semnificative” în vederea eliminării traficului de persoane, se arată în raport. Cu toate acestea, guvernul nu îndeplineşte standardele minime în mai multe domenii, inclusiv amendarea, închisoarea şi deportarea lucrătorilor străini pentru prostituţie sau încălcări ale legislaţiei imigraţiei, chiar dacă mulţi ar fi putut fi victime ale traficului, se arată în raport.
ISRAEL
Raportul afirmă că Israelul, cel mai apropiat aliat al Orientului Mijlociu din Washington, a lucrat pentru a elimina traficul de persoane, dar eforturile sale ”nu au fost serioase şi susţinute”, în comparaţie cu perioada de raportare anterioară, ţinând cont de impactul pandemiei de Covid-19.
Politicile de identificare a victimelor ”uneori au traumatizat” victimele şi le-au întârziat accesul la îngrijirea necesară, uneori ani de zile, în timp ce guvernul şi-a redus eforturile generale de investigare, urmărire penală şi condamnare a traficanţilor, arată raportul.
Politicile oficiale faţă de lucrătorii străini ”au sporit vulnerabilitatea la trafic”, se menţionează în raport, în timp ce singura unitate de poliţie însărcinată oficial cu identificarea victimelor traficului de persoane a rămas fără personal pentru al cincilea an consecutiv.
TURCIA
Statele Unite au adăugat Turcia la lista ţărilor implicate în utilizarea copiilor soldaţi în ultimul an, plasând aliatUL NATO pentru prima dată pe astfel de listă, ceea ce ar putea complica şi mai mult legăturile strânse dintre Ankara şi Washington.
MALAEZIA
Departamentul de Stat a retrogradat Malaezia la cel mai grav nivel, după o serie de plângeri ale grupurilor pentru drepturile omului şi ale autorităţilor americane cu privire la presupusa exploatare a lucrătorilor migranţi în plantaţii şi fabrici.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.