Statele membre UE au ajuns marţi la un compromis privind declaraţia finală a summitului de la Roma, ce afirmă că Uniunea este indivizibilă, dar pot exista diferite “intensităţi” ale integrării, relatează La Repubblica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Negocierile au fost extrem de dure în ultimele săptămâni, astfel că textul final, de o pagină şi jumătate, este destul de diluat, scrie cotidianul italian.

Potrivit documentului, deşi pot exista diferite “intensităţi” ale integrării europene, acestea vor respecta întotdeauna regulile stipulate în tratate şi, în consecinţă, nu exclud pe nimeni şi lasă uşa deschisă pentru toate statele care vor să aprofundeze integrarea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Aceasta este o tentativă de a nu crea o Europă de serie A şi una de serie B, un scenariu care sperie capitalele din centrul şi estul blocului comunitar.

Toate guvernele au fost de acord cu această formulare a declaraţiei finale, deşi Bruxelles-ul este încă precaut, ţinând cont că Polonia şi celelalte ţări din Grupul de la Vişegrad (Ungaria, Slovacia şi Cehia) sunt considerate imprevizibile. Mai mult, după scandalul acordării unui nou mandat la conducerea Consiliului European lui Donald Tusk, în pofida opoziţiei Varşoviei, nu sunt excluse lovituri de teatru de ultim moment.

Statele membre UE vor încerca, la summitul din weekend, ce marchează 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, care a pus bazele blocului comunitar, să îşi dovedească unitatea după decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniune. Acest lucru s-a dovedit, însă, extrem de dificil, pentru că diviziunile dintre ţări sunt foarte profunde.

Principala prăpastie care separă în prezent europenii este între est şi vest. Astfel, membrii din estul Uniunii, în frunte cu Polonia, nu vor să lase impresia că cedează o parte din suveranitate Bruxelles-ului, dar încearcă şi să blocheze proiectul Europei cu mai multe viteze.

Pe de altă parte, liderii din vestul continentului insistă că, după criza economică profundă şi în condiţiile în care America lui Trump şi Rusia lui Putin pun presiuni pe Europa, iar valul populist a luat avânt pe jumătate din continent, singurul mod pentru a revigora proiectul european este cel de a consolida Uniunea şi de a o face capabilă să răspundă întrebărilor şi cererilor cetăţenilor săi. De aceea, ei pledează pentru ca statele care vor să poată să îşi aprofundeze cooperarea în domenii precum cel social, al apărării sau al siguranţei publice fără a trebui să le mai convingă şi pe cele sceptice – adică o Europă cu mai multe viteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.