Statul New York şi mai multe altele au decretat oprirea tuturor activităţilor neesenţiale, în lupta împotriva pandemiei noului coronavirus, urmând exemplul Californiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a anunţat joi măsuri similare şi a plasat întregul stat în izolare.

Măsurile luate în California, în statele New York, New Jersey şi Connecticut sunt mai restrictive decât cele anunţate până acum la nivel federal.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acest lucru este în contradicţie cu ceea ce vrea locatarul Casei Albe Donald Trump, care a respins o plasare a ţării în izolare. ”Eu nu cred că vom considera asta necesar într-o zi”, a declarat el.

”Asta s-a făcut în California, s-a făcut la New York, sunt două puncte ferbinţi (...). Dar dacă că duceţi în Midwest sau altundeva, ei se uită la televizor la toate astea şi nu au aceleaşi probleme”, a adăugat el.

Cele cinci state vizate de aceste măsuri restrictive însumează peste 85 de milioane de persoane, dintre care 60 de milioane se află în California şi New York.

Este o lovitură foarte dură aplicată economiei ţării, pentru că numai California şi New Yorkul reprezintă aproape un sfert din Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite - 22,3% în 2018.

Într-unul se află centrul financiar mondial, iar în celălalt cel al noilor tehnologii şi Internatului.

”Este măsura cea mai radicală pe care o putem lua”, a subliniat guvernatorul statului New York Andrew Cuomo, precizând că activităţile considerate esenţiale nu vor fi afectate.

El a enumerat magazine de alimentaţie, farmacii, operatorii de cablu şi tot ceea ce afectează serviciile destinate colectivităţilor, mai ales serviciile de întreţinere a apei sau transporturile publice, care vor continua să funcţioneze.

Restaurantele şi cafenelele vor putea continua să efectueze livrări.

”TOŢI ÎN CARANTINĂ”

Orice adunare de persoane care nu are legătură cu aceste activităţi esenţiale este de-acum interzisă, indiferent de mărimea ei, a anunţat Andrew Cuomo.

Guvernatorul a precizat însă că particularii pot să iasă din casă, pentru a face cumpărături sau a lua aer, dar respectând principiul distanţării sociale.

El a ameninţat cu amenzi magazinele considerate neesenţiale care rămân deschise, însă nu a evocat contravenţii în cazul paricularilor recalcitranţi.

”Suntem cu toţii în carantină”, a subliniat primul lider politic din statul New York, în care numărul cazurilor declarate a înregistrat o puternică accelerare în ultimele ore.

”Acest lucru va avea consecinţe negative asupra economiei”, a recunoscut Andrew Cuomo, care a declarat că acceptă ”deplina responsabilitate” a măsurilor anunţate vineri. ”Cred că aceste decizii vor salva vieţi. Nu vreau să dau un preţ vieţii umane”.

”În acest stadiu, fiind vorba despre virus, nimic nu este prea agresiv” în privinţa măsurilor de prevenţie, a subliniat guvernatorul New Jersey Phil Murphy într-un interviu acordat site-ului NJ.com.

Pentru a răspunde consecinţelor trimiterii la culcare fără precedent a unei părţi considerabile a economiei americane, guvernatiorii din New Jersey, New York, Pennsylvania şi Connecticut au trimis o scrisoare preşedintelui american Donald Trump şi Congresului, prin care le cer o injecţie în bani lichizi în valoare de 100 de miliarde de dolari, a precizat Phil Murphy.

Statul New York a înregistrat 2.950 de noi cazuri într-o zi, ceea ce creştea totalul la aproape 8.400. Bilanţul morţilor era de 48 sâmbătă la ora 1.00 GMT (3.00, ora României).

Andrew Cuomo a subliniat că această creştere este în mare parte de atribuit implementării de teste la scară mare, de o amploare superioară oricărei alte regiuni din Statele Unite în opinia sa.

El şi-a reiterat apelul adresat tuturor societăţilor care dispun de aparate de respitaţie artificială şi de măşti şi pentru care nu sunt esenţial esă le predea autorităţilor, care le vor cumpăra, pentru a preveni o penurie în serviciile de sănătate.

Comandantul Corpului Inginerilor Armatei Americane, locotenent-generalul Todd Semonite a anuţat vineri că serviciile sale studiau posibilitatea de a instala paturi de spital în instituţii universitare şi camere de hotel.

Mai multe locuri sunt studiate în regiunea New York, a precizat el, apreciind că este posibil să se instaleze 10.000 de paturi ”în trei sau patru săptămâni”.

Un colaborator al vicepreşedintelui Mike Pence, pe care Donald Trump l-a numit la conducerea unei ”Task force” însărcinate să lupte împotriva răspândirii pandemiei în Statelle Unite, a fost testat pozitiv cu coronavirusul.

Numărul doi în statul american nu s-a aflat în ”contact strâns” cu această persoană, a precizat o purtătoare de cuvânt a acestuia, şi nici cu Donald Trump.

Potrivit unui bilanţ prezentat de Universitatea Johns Hopkins vineri, peste 19.000 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost întegistrate în Statele Unite, care includ peste 250 de decese.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.