Noul premier britanic Keir Starmer anunţă sâmbătă că ”nu este pregătit” să continue proiectul precedentului Guvernm conservator de expulza migranţi în Rwanda, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest proiect ”era mort şi îngropat înainte să înceapă. El nu a fost niciodată descurajator (...), Nu sunt pregătit să continui cu aceste măsuri gadget”, a anunţat într-o conferinţă de presă, organizată după o primă şedinţă a membrilor noului Guvern laburist, Keir Starmer.

Liderul laburist a anunţat, pe când se afla în opoziţie, că intenţionează să pună capăt acestui proiect controversat al conservatorilor, lansat în 2022, dar care nu a fost pus niciodată în aplicare.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Subiectul imigraţiei a fost una dintre principalele teme ale campaniei electorale, care tocmai s-a încheiat în regat, şi în urma căreia Partidul Laburist a obţinut o foarte largă majoritate în Camera Comunelor.

În primăvară, precedentul Parlament britanic a adoptat o lege care permitea aceste expulzări - după un precedent text respins de către Curtea Supremă britanică la sfârşitul lui 2023.

ALIANŢĂ CU UE ÎMPOTRIVA IMIGRANŢILOR CLANDESTINI

Proiectul prevedea trimiterea imigranţilor - şi a solicitanţţilor de azil - în această ţară din Africa de Est, fără posibilitatea ca aceştia să revină în Regatul Unit.

Fostul premier Rishi Sunak voia să înceapă să facă expulzări în această vară, iar autorităţile au început, la începutul lui mai, să aresteze migranţi pe care să-i expulzeze.

Însă, din cauza incertitudinii alegerilor legislative, justiţia a ordonat eliberarea a zeci de migranţi.

Labiuriştii au promis în campanie să lupte împotriva imigraţiei ilegale, mai ales împotriva sosirii imigranţilor cu ambarcaţiuni mici la Canalul Mânecii.

Noul Guvern prevede să desfăşoare mijloace inspirate de lupta antiteroristă pentru a contracara grupuri de trecătrori.

El vrea să consolideze cooperarea cu Europa, în special cu Franţa.

El s-a angajat de asemenea să crească mijloacele de soluţionare a cererilor de azil în Regatul Unit, în contextul în care sistemul este blocat de mai mulţi ani.

De la începutul lui 2024, peste 13.500 de migranţi au traversat Canalul Mânecii în Regatul Unit.

Numărul nou-sosiţilor a început să crească din nou în ianuarie, după ce a scăzut în 2023.

Partidul Reform UK (antimigranţi şi antisistem) al lui Nigel Farage, care a transformat imigraţie în cauza tuturor relelor în Regatul Unit, a obţinut cinci mandate în aceste alegeri şi urmează să-şi facă intrarea în Parlament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.