Premierul britanic Keir Starmer s-a angajat luni, într-o reuniune la Downing Street, să lupte împotriva vânzării - online - de macete şi cuţite, uşor accesibile tinerilor, care fac zeci de victime anual, şi să reducă în următorii zece ani la jumătate atacurile cu armă albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul laburist şi-a stabilit ca obiectiv o reducere cu jumătate a atacurilor cu armă albă în următorii zece ani, un flagel în regat.

Aceste arme - macete şi cuţite inspirate de cultura gangurilor - sunt ”prea uşor accesibile online sau prin poştă”, denunţă Keir Starmer, un fost procuror general al Angliei şi Ţării Galilor.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Guvernul a anunţat o interzicere a macetelor şi cuţitelor în stil ”zombi” - arme cu dublu tăiş şi lama curbată - care urmează să intre în vigoare la 24 septembrie.

Deţinătorii acestor arme au fost îndemnaţi să le predea fără ”repercusiuni” poliţiei sau asociaţiilor până la acest termen.

Autorităţile britanice vor de-acum ”să acopere lacunele” în vânzarea online a acestor arme şi să înăsprească sancţionarea celor care le deţin.

Crimele comise cu cuţitul au crescut cu 80% începând din 2015, iar aproape 250 de persoane au fost ucise începând din iulie 2022 şi până în iunie 2023 în Anglia şi Ţara Galilor, potrivit Oficiului Naţional britanic de Statistică.

La sfârşitul lui iulie, trei fete au fost ucise de către un adolescent la Southport, în nordul Angliei, un atac care s-a aflat la originea unei săptămâni de revolte ale extremei drepte în Regatul Unit.

Keir Starmer a lansat luni, în compania actorului Idris Elba, o coaliţie în vederea atacării cauzelor acestei criminalităţi.

Potrivit unor asociaţii, ea are legătură cu sărăcia, lipsa oportunităţilor, a serviciilor publice şi a îngrijirilor de sănătate mentală a tinerilor.

Din această coaliţie urmează să facă parte poliţia, serviciile Ministerului de Interne şi asociaţii specializate, familii ale victimelor şi servicii de tineret şi sport.

Actorul din ”The Wire” - angajat în acest subiect - a salutat acest început al unei ”reflecţii comune”, sperând să împiedice tineri ca fiul său, în vârstă de zece ani, să ajungă  într-o bună zi să comită astfel de crime.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.