Serviciile ruse de informaţii financiare (Rosfinmonitoring) au anunţat joi că au trecut în revistă tranzacţii suspecte ale unor clienţi ruşi citate în ancheta internaţională ”FinCEN Files” - înainte şi indepenent de publicarea anchetei, relatează AFP.
”Faptele enunţate în documentele (amchetei) au fost deja verificate în mai multe rânduri, atât de către (serviciile) ruse de informaţii financiare, cât şi de către alţi participanţi la sistemul naţional de luptă împotriva spălării banilor”, a declarat pentru cotidianul rus RBK Rosfinmonitoring (Informaţiile Financiare Ruse).
”Ele nu prezintă, toate, semne ale unei infracţiuni. Cu toate acestea, un anumit număr dintre aceste fapte au constituit baza unor dosare penale, iar unele au condus la condamnări”, precizează Rosfinmonitoring.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Spionajul financiar rus nu prezintă, însă, exemple de dosare, precizând că legea rusă interzice acest lucru.
Cel puţin doi apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin sunt citaţi în FinCEN Files.
O anchetă a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), pe baza unor documente obţinute de către site-ul de ştiri BuzzFeed News, a dezvăluit duminică faptul că sume astronomice de bani murdari au tranzitat, ani de zile, cele mai mari instituţii bancare din lume.
Documentele vizează tranzacţii în valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, care au circulat din 1999 în 2017.
Ancheta denunţă carenţe în reglementarea sectorului şi acuză anumite bănci mari de faptul că au continuat tranzitul unor capitaluri ale unor presupuşi criminali - inclusiv după ce au fost anchetate sau condamnate cu privire la abateri financiare.
Numele mai multor oligarhi ruşi apropiaţi puterii apar în această anchetă, în tranzacţii vizând spălarea de bani şi care ocolesc sancţiuni occidentale care le sunt impuse.
Între ei se află cei doi fraţi Rotenberg, prieteni din copilărie ai preşedintelui rus Vladimir Putin, care au dezminţit aceste informaţii, dar şi Oleg Deripaska şi Alişer Usmanov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...