Spania se va retrage, la finalul lunii iulie, din baza Gran Capitán din Bismayah, cea mai importantă pe care o are din Irak, unde înainte de pandemie se aflau 350 de efective.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Motivul retragerii, potrivit unor surse militare citate de El Pais, este acela că a fost atins obiectivul centrului de coaliţie internaţională din Bismayah, oraş aflat la 45 de kilometri de Bagdad, coordonat de spanioli: instrucţia marilor unităţi militare şi a poliţiei irakiene. 

Ministerul Apărării va pregăti, de asemenea, retragerea ultimilor soldaţi spanioli din Afganistan până la finalul acestui an, cel târziu, la începutul anului viitor, înainte de expirarea pactului dintre Washington şi talibani.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De la sosirea spaniolilor în baza Gran Capitán, în februarie 2015, au fost instruite 17 brigăzi de armată irakiană şi 10 de poliţie federală - în total, peste 50.000 de efective ale forţelor de securitate irakiene.

Şeful contingentului spaniol din Irak, César García del Castill, i-a transmis regelui Felipe VI, într-o convorbire avută în weekend, că nivelul de pregătire al forţele armate irakiene „se îmbunătăţeşte pe zi ce trece” şi că ele „se apropie de învingerea definitivă a organizaţiei Stat Islamic”.

Instrucţia forţelor irakiene a fost întreruptă pe 3 ianuarie, după asasinarea generalului iranian Qasem Suleimani cu o dronă americană. Baza Gran Capitán, la fel ca altele ale coaliţiei internaţionale, a fost vizată la jumătatea lunii martie de represaliile unei miliţii şiite locale aliată Teheranului, fără ca vreun soldat spaniol să fie victimă.

Răspândirea noului coronavirus în Irak a împiedicat reluarea instructajului, astfel că Spania a retras temporar 200 de soldaţi.

După retragerea din Bosmayah, în Irak vor rămâne din partea Spaniei 80 de militari din Task Force Toro şi echipe de operaţiuni speciale, alcătuite din 110 militari.

Cât priveşte Afganistanul, Spania plănuieşte retragerea completă a efectivelor trimise aici în misiunea NATO. Nu este vorba despre o retragere unilaterală. Pactul la care au ajuns SUA şi talibanii pe 29 februarie prevede, în cazul în care vor fi îndepliniţi termenii, ieşirea de pe teritoriul afgan a tuturor trupelor străine în decurs de 14 luni. Data lumită fiind mai 2021.

Primii soldaţi spanioli au ajuns în Afganistan în ianuarie 2002. Din totalul efectivelor au murit 62 de militari. Din cauza pandemiei, în urmă cu câteva săptămâni a fost suspendate activitatea de instrucţie şi de consiliere a armatei afgane, iar Spania a retras temporar jumătate dintre cei 65 de militari aflaţi aici. Acum este pregătită plecarea completă şi definitivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.