Compania SpaceX a înregistrat, marţi, un succes istoric, după ce a reuşit să lanseze racheta Falcon Heavy, considerată cea mai puternică din lume, la bordul căreia se află un automobil ce îi aparţine directorului Elon Musk.
Racheta Falcon Heavy, care are o putere de tracţiune de 2.500 de tone, echivalentul a 18 aeronave Boeing 747 la acceleraţie maximă, a fost lansată de pe platforma Kennedy Space Center din Florida, la ora 8:45 GMT (22:45, ora României).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit express.co.uk, racheta este de două ori mai puternică decât orice altă rachetă care a fost creată vreodată şi poate transporta până la 140.000 de kilograme de marfă. Cele trei propulsoare s-au reîntors cu succes pe Pământ.
Directorul Elon Musk a postat mai multe imagini din interiorul rachetei, confirmând că la bordul acesteia se află automobilul său Tesla, de care este ataşat un manechin, îmbrăcat în costum de astronaut.
În una dintre imagini, se poate vedea cum pe bordul maşinii scrie "Don't Panic!/Nu intra în panică", o replică din cartea lui Douglas Adams "Hitchhiker's Guide to the Galaxy/Ghidul autostopistului galactic". La decolare, din maşină s-a auzit melodia ''Space Oddity'' a regretatului David Bowie.
În 2017, responsabilii companiei SpaceX au susţinut că racheta Falcon Heavy este capabilă să trimită echipaj uman pe Marte.
Dacă SpaceX ar reuşi să lanseze o misiune lunară înainte de NASA, ar fi prima misiune lunară cu echipaj uman din ultimii 45 de ani, care va depăşi cu mult cei 400.000 de kilometri parcuşi în 1970 de astronauţii misiunii Apollo 13.
Ultima misiune lunară cu echipaj uman a avut loc în 1972, fiind vorba de de Apollo 17.
Compania SpaceX nu a operat până în acest moment nicio misiune cu echipaj uman, deşi a primit un contract de la NASA pentru a transporta astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională/
Elon Musk a precizat că agenţia spaţială americană va avea prioritate dacă decide să efectueze o altă misiune lunară, iar misiunea privată va avea nevoie de o autorizaţie de la Administraţia Federală de Aviaţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.