Sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, apreciază că nu vede interesul unui nou summit cu Statele Unite dacă nu există ”o schimbare decisivă” din partea Washingtinului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dacă ar avea loc un summit, ”este evident că nu va servi decât unor lăudăroşenii supărătoare” din partea ”cuiva orgolios”, a declarat vineri pentru agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA Kim Yo Jong, care s-a impus drept una dintre cele mai puternice personalităţi ale regimului stalinist izolat.

Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump s-au întâlnit prima oară în 2018, în Singapore, însă negcierile se află într-un punct mort după fiascoul celui de-al doilea summit, în februarie 2019, la Hanoi, în Vietnam.

Acest eşec a fost provocat de dezacordul asupra concesiilor pe care să le facă Coreea de Nord în vederea obţinerii unei relaxări a sancţiunilor internaţionale dure care o apasă din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise de ONU.

Trump a declarat săptămâna aceasta că dacă el consideră că ”ar putea fi util”, s-ar întâlni ”cu siguranţă” din nou cu Kim.

”Nu avem nevoie să ne aşezăm la aceeaşi masă cu Statele Unite în acest moment”, i-a răspuns sora lui Kim Jong Un.

”Denuclearizarea”, a adăugat ea, ”nu este posibilă în acest stadiu” şi se poate face doar prin ”măsuri importante şi simultane” de o parte şi de alta.

Precizând că vorbeşte în nume personal, ea a subliniat că nu se referă la o ridicare a sancţiunilor.

Washingtonul a staţionat 28.500 de militari în Coreea de Sud, cu scopul de a apăra această ţară de vecinul său din Nord.

Statele Unite dispun, de asemenea, de numeroase mijloace militare în Japonia şi în regiunea Pacificului.

Phenianul insistă asupra faptului că puterea sa nucleară este necesară pentru a se apăra de un eventual atac american.

În decembrie, Kim a declarat sfârşitul moratoriului testelor de rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

Phenianul a declarat în mai multe rânduri că nu vrea să continue negocieri cu Washingtonul atât timp cât Statele Unite nu renunţă la politica lor ”ostilă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.