Autorităţile din Somalia au anunţat că au salvat joi 32 de copii care se aflau într-o şcoală condusă de al-Shabaab (Tineri), după ce aceştia au fost recrutaţi de gruparea islamistă teroristă afiliată Al-Qaida, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Cei 32 de copii sunt în siguranţă, în grija guvernului. Este regretabil că teroriştii recrutează copii pentru ideologia lor greşită. Acest lucru arată cât de disperaţi sunt, pentru că pierd războiul, iar oamenii resping terorismul”, a spus vineri Abdirahman Omar Osman, ministrul Informaţiilor pentru guvernul federal al Somaliei, pentru Reuters.

Al-Shabaab a transmis că foreţele guvernului, însoţite de drone, au atacat şcoala aflată în regiunea Middle Shabelle şi că în timpul acestui atac au fost ucişi patru copii şi un profesor.  

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Însă, potrivit reprezentanţilor guvernului Somaliei, nu au fost ucişi copii în această misiune de salvare.

„Au răpit restul elevilor”, a spus Abdiasis Abu Musab, purtător de cuvânt pentru operaţiuni militare la al-Shabaab.

„Human Rights Watch este responsabilă pentru decesele elevilor şi al profesorului, pentru că i-a indicat cu degetul”, a adăugat el.

Potrivit unui raport publicat în această săptămână, organizaţia Human Rights Watch, cu sediul la New York, din septembrie 2017, al-Shabaab le-a ordonat bătrânilor din sate, profesorilor de la şcoli islamice religioase, precum şi comunităţilor rurale să le ofere sute de copii cu vârsta de 8 ani.

U.S. Africa Command a anunţat că a efectuat un atac aerian, joi, asupra unor ţinte al-Shabaab, la 50 de kilometri nord de oraşul portuar Kismayo din Somalia, în urma căruia au fost omorâţi patru militanţi. Forţele americane lansează frecvent astfel de atacuri aeriene.

Gruparea al-Shabaab, afiliată al-Qaeda, luptă să învingă guvernul Somaliei susţinut de Organizaţia Naţiunilor Unite şi pentru a îşi institui propriile reguli bazate pe o interpretare strictă a lesislaţiei islamice şaria. 

Somalia este marcată de conflicte încă de la începutul anilor 1990, când comandanţi din clanuri l-au dat jos de la putere pe conducătorul autoritar Mohamed Siad Barre, după care s-au întors unii împotriva celorlalţi.

În ultimii ani, au apărut administraţii regionale conduse de guvernul federal cu sediul în Modagishu, iar forţele de menţinere a păcii din Uniunea Africană au sprijinit trupele din Somalia au recucerit treptat teritorii de la insurgenţi islamişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.