Premierul socialist portughez Antonio Costa şi-a consolidat puternic poziţia în alegerile legislative de duminică, după ce a ajuns la putere în 2015 la conducerea unei uniuni de stânga cu scopul de a da pagina austerităţii, relatează AFP.
Potrivit rezultatelor aproape definitive, formaţiunea fostului primar al Lisabonei, în vârstă de 58 de ani, a obţinut 36,65% din sufragii şi dispune de cel puţin 106 din cele 230 de mandate în Parlament, faţă de 86 în 2015.
Socialiştii îi devansează cu mult pe principalii lor adversari din Partidul Social Democrat (PSD, centru-dreapta), care au obţinut 27,9% din voturile exprimate şi 77 de mandate (faţă de 89 în 2015).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Marcat de un absenteism-record (45,5%), acest scrutin confirmă că ţara este una dintre puţine din Europa în care socialiştii au vântul în pupa şi în care dreapta populistă nu influenţează dezbaterea politică, în pofida faptului că Partidul Chega! (Ajunge!) a intrat în Parlament, cu un deputat.
Costa nu dispune, însă, de o majoritate absolută, ceea ce-l va obliga să caute susţinerea altor formaţiuni într-un Parlamement dominat larg de stânga.
SUSŢINERE ”AD-HOC”
Un fin tactician, socialistul a reuşti în 2015 să formeze un Guvern minoritar, în pofida înfrângerii sale de către dreapta, cu ajutorul Blocului de Stânga (stânga radicală) şi comuniştilor. Acest pact inedit, supranumit peiorativ "geringonca" (un atelaj şubred) de către adversarii săi, i-a permis să stea la putere patru ani.
Sărbătorindu-şi victoria împreună cu susţinătorii săi, el s-a declarat pregătit ”să prelungească această experienţă” a unei uniuni de stânga. ”Stabilitatea este esenţială pentru credibilitatea internaţională a Portugaliei şi pentru a atrage investitori. PS va depune eforturi să construiască soluţii care să asigure această stabilitate în toată legislatura”, a adăugat el.
Însă, consolidat, PS va putea, de această dată, ”să atingă majoritatea cu geometrii variabile” şi să se mulţumească ”să caute acorduri ad-hoc” în vederea adoptării legilor sale, a subliniat analistul Pedro Norton la teeviziunea publică RTP.
Blocul de Stânga, care dispune ca în 2015 de 19 mandate, s-a declarat deja ”pregătiti să negocieze (cu PS) un acord care să asiigure stabilitatea ţării”, potrivit conducătoarei sale Catarina Martins. Comuniştii, cu 12 mandate (mai puţine ca în 2015), nu au exclus să susţină din nou PS.
Costa dispune de alt aliat potenţial, Partidul PAN (animalist) înfiinţat de către un filosof budist, care a crescut de la unul la patru mandate.
De când este la putere Costa, economia portugheză şi-a consolidat spectaculos relansarea începută după cura de austeritate drastică implementată de fostul Guvern de dreapta, în urma salvării financiare a ţării în 2011.
DISTANŢĂ MARE
Creşterea economică (3,5% în 2017 şi 2,4% în 2018) se află în prezent la cel mai înalt nivel de la începutul anilor 2000, iar şomajul a coborât la nivelul dinaintea crizei (6,4%).
Fostul avocat a reuşit mai ales să destrame măsurile de austeritate, crescând pensiile sau salariile funcţionarilor şi profitând de buna conjunctură pentru a aduce ţara la un deficit public ce urmează să atingă 0,2% din PIB anul acesta.
Acest bilanţ economic şi social a fost principalul argument al campaniei, în pofida faptului că datoria publică se apropie de 120% din PIB, iar portughezii se plâng în continuare din cauza salariilor mici, unei degradări a serviciilor publice şi de creşterea preurilor în domeniul imobiliar, antrenată de o ”explozie” în domeniul turismului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.