Fostul premier slovac Robert Fico şi partidul său au semnat luni un acord de coaliţie pentru a forma un nou guvern care probabil nu va mai fi extrem de preocupat de reducerea rapidă a deficitului bugetar mare, dar va urmări în schimb să reducă sprijinul acordat vecinului ucrainean, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Robert Fico, prim-ministru care s-a aflat de trei ori la putere, ultima dată în 2018, a câştigat alegerile din 30 septembrie cu promisiuni de a opri ajutorul militar acordat de Slovacia Ucrainei, adoptând în acelaşi timp o poziţie dură în ceea ce priveşte migraţia ilegală şi creşterea preţurilor.

El susţine necesitatea unor negocieri de pace pentru Ucraina în timp ce aceasta se luptă cu o Rusie agresoare - o linie similară cu cea a premierului ungar Viktor Orban, dar respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali, care spun că acest lucru nu ar face decât să încurajeze ambiţiile teritoriale ruse.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Partidul populist şi de stânga al lui Fico, SMER-SSD, a ajuns săptămâna trecută la un acord cu HLAS (Vocea), formaţiune de centru-stânga, şi cu Partidul Naţional Slovac (SNS), naţionalist, pentru a forma o coaliţie care va avea 79 din cele 150 de locuri din parlament.

Acordul de coaliţie semnat luni, care poate permite preşedintelui să numească noul guvern, a convenit asupra repartizării posturilor din cabinet, oferind SMER ministerele apărării, finanţelor, afacerilor externe şi justiţiei.

HLAS, a cărui prezenţă ar putea atenua orice schimbare dură de politică în guvernul propus, va primi rolul de preşedinte al parlamentului.

Preşedinta Zuzana Caputova, care i-a acordat lui Fico mandatul de a asigura o majoritate parlamentară pentru un guvern după alegeri, a declarat că va face demersurile procedurale necesare după ce va primi numele miniştrilor propuşi, asupra cărora partidele încă trebuie să cadă de acord.

Slovacia, membră a Uniunii Europene şi a NATO, este pe cale să înregistreze cel mai mare deficit din zona euro în acest an, ca urmare a creşterii economice mai lente, a necesităţilor de cheltuieli mai mari şi a preţurilor în creştere, deficitul fiind considerat de peste două ori mai mare decât plafonul de 3% din produsul intern brut stabilit de blocul comunitar.

Fico a declarat că doreşte să împiedice ca austeritatea bugetară să afecteze standardele sociale şi vrea să lase spaţiu pentru investiţii, semnalând un ritm mai lent de consolidare fiscală decât cel recomandat de guvernul interimar demisionar. "Slovacia trebuie să susţină creşterea economică", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Fico a declarat că printre priorităţile sale se vor număra creşterea nivelului de trai şi o politică externă în concordanţă cu statutul de membru al Slovaciei în UE şi NATO - dar axată pe protejarea intereselor naţionale.

El a declarat reporterilor că ceea ce el a numit era organizaţiilor neguvernamentale care conduceau ţara s-a încheiat.

Fico are o relaţie tensionată cu preşedinta Caputova, pe care a numit-o o marionetă americană care acţionează ca reprezentant al finanţatorului şi filantropului american George Soros. Caputova l-a dat în judecată pe Fico pentru că a răspândit minciuni despre ea.

Noul acord de guvernare a spulberat speranţele opoziţiei liberale de a câştiga ca aliat HLAS - al cărui loc trei în alegeri l-a lăsat în postura de a fi cel care decide guvernul.

În Polonia, în schimb, opoziţia liberală şi pro-UE părea luni pe cale să formeze următorul guvern, după ce alegerile de acolo i-au lăsat probabil pe naţionaliştii aflaţi la putere fără majoritate, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.