Autorităţile de pe insula italiană Lampedusa din Marea Mediterană au declarat miercuri seara stare de urgenţă, după ce au fost copleşite de numărul mare de imigranţi - peste 6.000 în decurs de 24 de ore - care au sosit la bordul a 120 de ambarcaţiuni, iar în timpul acestor operaţiuni un bebeluş a murit înecat după ce o barcă s-a răsturnat, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Starea de urgenţă a fost declarată în condiţiile în care capacitatea taberei de primire şi înregistrare a migranţilor nu depăşeşte 400 de locuri.

Miercuri seara, purtătoarea de cuvânt a Crucii Roşii italiene, Francesca Basile, a declarat că "aproximativ 6.000 de persoane" au sosit "cu 120 de ambarcaţiuni diferite" în Lampedusa în decurs 24 de ore.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Corriere della Sera a relatat însă că aproape 7.000 de migranţi au debarcat într-o singură zi, în timp ce RTBF a avansat numărul de 6.800.

Imagini filmate marţi au arătat cozi de ambarcaţiuni şubrede, pline de migranţi, toate aşteptând să acosteze în portul Lampedusa.

Încă din 2017 Lampedusa este un veritabil "hotspot" mediteraneean, dar rareori a cunoscut un asemenea aflux.

Ca dovadă a gravităţii situaţiei, primarul insulei, Filippo Mannino, a decretat miercuri seara starea de urgenţă, potrivit agenţiei de presă italiene ANSA. Guvernul condus de Giorgia Meloni luase deja o astfel de decizie la nivel naţional în aprilie anul trecut.

SCENE DE HAOS ŞI ÎNCĂIERĂRI PE CHEI

Ministrul italian de externe Antonio Tajani a dat asigurări că Roma "va face tot ce este necesar pentru a-i ajuta pe locuitorii din Lampedusa şi pe migranţii care continuă să sosească pe insulă".

Obiectivul acum este de a-i transfera treptat pe cei sosiţi în alte oraşe italiene, pentru a reduce supraaglomerarea locului.

Poliţia italiană a fost nevoită să intervină de mai multe ori pentru a stăpâni sutele de migranţi care cereau să părăsească cheiul. S-au iscat, de asemenea, încăierări şi în timpul distribuirii meselor de către lucrătorii umanitari.

Acest aflux masiv de migranţi a făcut deja o victimă: un copil în vârstă de cinci luni a murit în noaptea de marţi spre miercuri după ce a căzut în apă, a declarat Filippo Mannino pe Facebook, declarând o perioadă de doliu în oraş. Ambarcaţiunea în care călătorea copilul s-a răsturnat cu puţin timp înainte de a fi interceptată de paza de coastă italiană. Toţi ceilalţi pasageri au fost salvaţi, inclusiv mama bebeluşului, o adolescentă din Guineea, a precizat ANSA. Migranţii plecaseră din oraşul tunisian Sfax, o cunoscută rampă de lansare pentru călătoriile pe mare spre Europa.

"Suntem cu toţii obosiţi şi epuizaţi atât fizic, cât şi psihologic, situaţia devine imposibil de gestionat şi nesustenabilă", a declarat miercuri primarul Filippo Mannino pentru agenţia de presă Adnkronos.

APROAPE DE RECORDUL CRIZEI MIGRANŢILOR DIN 2016

În primele şase luni ale anului, peste 2.000 de persoane, dintre care 289 de copii, au murit încercând să traverseze Mediterana. În total, 118.500 de migranţi au ajuns în Italia cu ambarcaţiuni de la începutul anului, potrivit datelor Ministerului italian de Interne, aproape dublu faţă de cele 64.529 de persoane înregistrate în aceeaşi perioadă în 2022.

Pe tendinţele actuale, sosirile sunt aproape de vârful înregistrat în 2016, când aproximativ 181.500 de migranţi pe mare au ajuns în Italia. În perioada ianuarie-august a acelui an, s-au înregistrat aproximativ 115.000 de debarcări, faţă de 114.526 în aceeaşi perioadă din 2023.

Lampedusa, cel mai sudic punct al Italiei şi un prim port de escală pentru persoanele care traversează dinspre Africa de Nord, a fost mult timp un punct fierbinte în criza migraţiei din Europa.

RUTA TUNISIANĂ

"Ceea ce se întâmplă în Lampedusa este că, pentru prima dată, ruta tunisiană a devenit atât de aglomerată şi este dificil de gestionat în comparaţie cu ruta libiană", a declarat Flavio Di Giacomo, purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a ONU.

Călătoria mult mai scurtă din Tunisia a determinat mai multe încercări de traversare, în special cu ambarcaţiuni mai mici, ceea ce a făcut ca operaţiunile de salvare să fie mai complicate, a explicat Di Giacomo.

Înrăutăţirea condiţiilor economice şi sociale din Tunisia a contribuit la această creştere.

Migranţii care sosesc în Lampedusa sunt transferaţi în mod regulat în Sicilia pentru a reduce supraaglomerarea, dar atunci când sosirile cresc, acest lucru nu se poate întâmpla suficient de repede. Miercuri, 1.650 de persoane au fost transferate pe continent, iar alte 3.750 urmau să părăsească insula joi, potrivit ANSA.

"Aceasta este o problemă care nu este doar o problemă a ţărilor care primesc acest aflux, este o problemă a continentului european şi, în special, a Uniunii Europene", a declarat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în faţa jurnaliştilor, întrebat despre situaţia din Lampedusa. "Trebuie să existe mecanisme de solidaritate şi de împărţire a sarcinilor care să fie eficiente în această privinţă", a punctat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.