Protestatarii din Sudan au rămas pe străzile capitalei Khartoum în timpul nopţii, sfidând interdicţia armatei, scrie BBC.
Preşedintele Omar al-Bashir, care se afla la putere de 30 de ani, a fost înlăturat şi arestat de armată joi pe fondul unor proteste care au început în decembrie. Astfel, armata a preluat puterea iar un consiliu militar va conduce ţara timp de doi ani până la organizarea unor noi alegeri.
Această situaţie îi nemulţumeşte însă pe protestatari care susţin că cei care au preluat puterea fac parte din acelaşi regim. Noile tensiuni au stârnit îngrijorări că ar putea exista confruntări violente între protestatari şi armată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, există riscul ca diferite facţiuni din forţele de securitate şi miliţii să intre în conflict una cu cealaltă, conform editorului BBC pentru Africa, Will Ross.
ONU şi Uniunea Africană au făcut apel la calm.
Sudanul îşi va redeschide spaţiul aerian vineri, în urma unei închideri temporare de 24 de ore, însă graniţele terestre şi maritime vor rămâne închise, a informat consiliul militar.
Interdicţia privind ieşirea pe străzi a fost implementată între ora locală 22:00 – aceeaşi cu ora României - şi 04:00 şi a avut ca scop menţinerea în siguranţă a cetăţenilor, a informat presa de stat.
Forţele armate şi consiliul de securitate îşi vor duce la capăt datoria de a „menţine pacea, securitatea şi de a proteja cetăţenii”, informează presa de stat.
CE SPUN PROTESTATARII?
Atmosfera de sărbătoare de pe străzile din Khartoum în urma anunţului că Bashir a fost arestat s-a schimbat rapid după ce organizatorii au cerut continuarea protestului din faţa sediului armatei.
„Este o continuare a aceluiaşi regim. Aşa că trebuie să continuăm lupta şi rezistenţa paşnică”, a declarat Sara Abdeljalil de la Asociaţia Profesionistă a Sudanului (SPA).
Un comunicat SPA arată că „cei care au distrus ţara şi au ucis oameni caută să fure orice picătură de sânge şi sudoare a oamenilor din Sudan care au participat la revoluţia care a răsturnat tronul tiraniei”.
SPA a informat anterior că orice administraţie de tranziţie nu trebuie să includă pe nimeni din „regimul de tiranie”.
Oamenii au fluturat steaguri şu au scandat „Să cadă, din nou!”, făcând referire la actualul regim.
Awad Ibn Ouf, ministrul Apărării şi cel care a anunţat înlăturarea de la putere a lui Oshir la televiziunea de stat, a fost vicepreşedinte în regimul fostului preşedinte. El a fost de asemenea comandant şi şeful serviciilor secrete militare. El este vizat de sancţiuni din partea SUA în urma susţinerii unei miliţii Janjaweed care a fost acuzată de ucideri în masă în regiunea Darfur din Sudan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.