Sistemul de sănătate din nordul Gazei a fost „obliterat”, spitalele fiind „complet inoperabile”, a declarat luni Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, lăsând civilii bolnavi şi răniţi într-un „risc grav”, relatează France24, citând AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat luni că sistemul de sănătate din nordul Gazei a fost „obliterat” de luptele din războiul Israel-Hamas, spitalele fiind „complet inoperabile”.

„Ostilităţile repetate în şi în jurul spitalelor au distrus sistemul de asistenţă medicală din nordul Gaza, punând civilii într-un risc inacceptabil de grav de a rămâne fără îngrijiri vitale”, a declarat CICR într-o declaraţie.

Acesta a făcut apel la respectarea şi protejarea facilităţilor medicale în conformitate cu dreptul internaţional umanitar.

„Această protecţie este o obligaţie legală şi un imperativ moral pentru a păstra viaţa umană”, a adăugat acesta, afirmând că spitalele reprezintă o salvare pentru cei bolnavi sau răniţi în timpul conflictelor. Spitalul Al-Awda, sprijinit anterior de CICR cu provizii, a absorbit acum mai multă presiune, fiind una dintre puţinele facilităţi medicale funcţionale din nordul Gaza, a declarat organizaţia cu sediul la Geneva.

„Spitalele Kamal Adwan şi indonezian sunt acum complet inoperabile. Timp de luni de zile, aceste unităţi medicale s-au străduit să ofere îngrijire pacienţilor, deoarece ostilităţile continue au deteriorat spitalele şi au pus în pericol sau au rănit personalul, pacienţii şi civilii.”

Israelul a lansat un raid major asupra spitalului Kamal Adwan vineri şi sâmbătă.
 
Armata israeliană a declarat duminică că forţele sale au ucis aproximativ 20 de militanţi palestinieni şi au reţinut „240 de terorişti” în raid, numindu-l una dintre „cele mai mari operaţiuni” desfăşurate în teritoriu.
 
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ultima unitate medicală importantă din nordul Fâşiei Gaza a fost scoasă din funcţiune şi golită de pacienţi.
 
Începând cu data de 6 octombrie a acestui an, operaţiunile israeliene din Gaza s-au concentrat în nord, oficialii afirmând că ofensiva lor terestră şi aeriană urmăreşte să împiedice Hamas să se regrupeze.
 
„Niciun pacient nu se poate aştepta ca nevoile sale medicale să fie pe deplin satisfăcute astăzi”, a declarat CICR cu privire la situaţie.
 
„Afluxul de pacienţi, îngrijitori şi civili strămutaţi care caută adăpost creează o situaţie pe care personalul medical nu o poate rezolva.
 
„Situaţia din ce în ce mai periculoasă se adaugă la mai mult de un an de furnizare insuficientă de echipamente şi materiale medicale, combustibil, alimente şi capacităţi specializate de asistenţă medicală.”
 
CICR a declarat că îşi menţine angajamentul de a sprijini serviciile de asistenţă medicală ori de câte ori este posibil, inclusiv de a face tot posibilul pentru a asigura protecţia personalului medical şi accesul civililor la asistenţă medicală, precum şi de a facilita deplasarea personalului şi a echipamentelor medicale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.