Preşedintele Sierra Leone, Julius Maada Bio, a promulgat, marţi, o lege care interzice căsătoriile între copii, într-o ţară în care sute de mii de fete sunt căsătorite înainte de a împlini 18 ani, transmite France 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Libertatea a venit pentru femeile noastre", a declarat Bio în timpul unei ceremonii organizate de grupuri feministe şi de primele doamne vest-africane în capitala Freetown.

Parlamentul din Sierra Leone a aprobat legea luna trecută, adoptând un proiect de lege care incriminează căsătoria fetelor sub 18 ani cu pedepse cu închisoarea de cel puţin 15 ani sau o amendă severă de peste 2.000 de dolari.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Aceasta este o realizare care va defini administraţia mea", a declarat Bio, numind-o un "far de speranţă în Africa, unde femeile au oportunităţi nelimitate de a fi şi de a-şi determina propriul viitor şi de a inspira lumea".

El a îndemnat ţara să "cultive" egalitatea "prin eliminarea tuturor formelor de violenţă şi a viciilor de excludere împotriva propriilor noastre femei".

ONG-ul Save the Children a lăudat o lege "istorică".

De asemenea, legea interzice bărbaţilor să locuiască cu fete minore şi stabileşte un pachet de compensaţii pentru cele care sunt căsătorite sau rămân însărcinate înainte de a împlini 18 ani.

În Sierra Leone, o ţară cu nouă milioane de locuitori, în 2017 existau 800.000 de soţii cu vârsta sub 18 ani, dintre care 400.000 cu vârsta sub 15 ani, potrivit UNICEF.

Potrivit directorului Save the Children, Patrick Analo, miresele minore suferă dezavantaje pe viaţă, printre care se numără excluderea de la viitoarele oportunităţi educaţionale şi economice.

Dar rata căsătoriilor între copii a scăzut încet în ultimele decenii.

Potrivit UNICEF, 30 % dintre fete au fost căsătorite înainte de a împlini 18 ani în 2017, faţă de 37 % cu 25 de ani în urmă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.