Ucraina a dejucat un presupus complot de răsturnare a guvernului care "ar fi făcut jocul Rusiei", au declarat luni oficialii din serviciul de securitate al Kievului (SBU), relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) susţine că presupuşii organizatori ai loviturii de stat plănuiau să declanşeze o revoltă la Kiev pe 30 iunie ca o diversiune pentru a prelua controlul asupra parlamentului ucrainean şi a înlătura conducerea militară şi politică a ţării.

Patru suspecţi au fost identificaţi, iar doi au fost reţinuţi, a declarat SBU. Aceştia riscă până la 10 ani de închisoare dacă sunt găsiţi vinovaţi.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

SBU a declarat că a confiscat arme şi muniţii, precum şi telefoane mobile, computere şi alte înregistrări "cu dovezi ale unei acţiuni criminale".

Potrivit Biroului Procurorului General al Ucrainei, presupusul lider al tentativei de lovitură de stat închiriase o sală cu o capacitate de 2.000 de persoane şi recrutase personal militar şi gărzi înarmate de la companii private pentru a pentru a proceda la "ocuparea şi blocarea" parlamentului, relatează CNN.

"Pentru punerea în aplicare a planului criminal, organizatorul principal a implicat mai mulţi complici - reprezentanţi ai organizaţiilor comunitare din Kiev, Dnipro şi alte regiuni", a declarat SBU.

Nu este clar dacă procurorii caută şi alţi suspecţi.

De asemenea, nu este clar dacă cei acuzaţi au vreo legătură directă cu Rusia, dar în trecut, serviciile ucrainene au mai anunţat, de pildă, dejucarea unor tentative de asasinare a preşedintelui Volodimir Zelenski în spatele cărora a stat Moscova, potrivit Kievului.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Serviciile ucrainene anunţă că au dejucat un nou complot rus de asasinare a lui Zelenski. Preşedintele urma să fie luat ostatic chiar de către cei care îl păzeau şi apoi trebuia ucis. Pe lista de ţinte erau şi şefii SBU şi GUR - FOTO

Presupusul complot de la Kiev intervine în contextul în care Rusia a înregistrat câştiguri lente, dar constante pe câmpul de luptă în ultimele luni, exploatând vulnerabilităţile Ucrainei - efective în scădere şi dependenţa de Occident pentru arme plus incertitudinea cu privire la viitorul acestui ajutor militar.

Potrivit anchetei, grupul era condus de un co-fondator al unui ONG cunoscut pentru acţiunile sale anti-ucrainene din 2015. Pentru a aduna oameni, provocatorii urmau să organizeze un presupus miting paşnic în centrul Kievului. Cu toate acestea, ei intenţionau să se folosească de majoritatea participanţilor fără a-şi dezvălui adevăratele intenţii provocatoare. Organizatorii intenţionau să împrăştie informaţii cu privire la izbucnirea unor "tulburări" în Kiev prin intermediul resurselor de informare interne şi externe. În acest fel, ei sperau să submineze situaţia socio-politică din Ucraina, ceea ce ar fi fost în favoarea Rusiei, arată comunicatul SBU.

Complotiştii comunicau prin diverse aplicaţii de mesagerie, iar dacă se întâlneau, o făceau în grupuri mici de câte trei persoane.

Operaţiunea a fost efectuată de biroul SBU din regiunea Ivano-Frankivsk, sub supravegherea procedurală a biroului procurorului regional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.