Serviciul israelian de securitate internă Shin Beth, care se concentrează de obicei asupra ”activităţilor antiteroriste”, este autorizat de-acum să colecteze datele cetăţenilor în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus care a contaminat peste 300 de persoane în Israel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Unda verde a fost dată de către premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu, în contextul în care rivalul său Benny Gantz a fost însărcinat luni, la 15 zile de la alegerile legislative, să formeze un guvern în vederea scoaterii ţării dintr-o îndelungată criză politică.

Hotărât să folosească toate mijloacele ”în războiul împotriva inamicului invizibil”, Netanyahu a propus sâmbătă ca Shin Beth să colecteze datele cetăţenilor, o măsură care ridică întrebări cu privire la baza ei democratică, potrivt unor analişti.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Guvernul său a aprobat măsura, care urma să fie analizată luni de către o comisie parlamentară, cu puţin înainte de prestarea jurământului de către noii deputaţi. Această comisie din vechiul Parlament a preferat însă ca noua adunare să se ocupe de subiect, amându-i astfel examinarea.

”COMPETENŢE UNICE”

Vrând să accelereze lucrurile, Netanyahu a trecut peste acest lucru şi a anunţat că Guvernul său aprobă ”reguli de urgenţă care vor permite utlizarea tehnologiilor digitale în războiul împotriva coronavirusului”.

Iar marţi Shin Beth a anunţat într-un comunicat că a fost ”autorizat să-şi pună tehnologiile de vârf” în serviciul acestei întreprinderi. Această decizie intră în vigoare ”imediat”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al serviciului de securitate internă.

”Shin Beth ştie că această misiune îi depăşeşte activităţile antiteroriste obişnuite, aşadar cererea” a fost aprobată de către procurorul general, a declarat directorul serviciilor Nadav Argaman, precizând că mecanismele de supraveghere au fost stabilite.

Potrivit unor precizări cu privire la măsură - divulgate în presă -, poliţia va putea să obţină - fără o autorizaţie din partea justiţiei - localizarea purtătorilor de coronavirus şi pesoanelor aflate în carantină prin intermediul operatorilor telefonici.

Shin Beth va putea folosi localizarea bolnavilor pe o perioadă de 14 zile înainte s fie diagnosticaţi, cu scopul de a le ”identifica traiectoriile şi persoanele cu care au intrat în contact”, potrivit acestor detalii.

Potrivit unui ultim bilanţ, prezentat de Ministerul Sănătăţii, 304 persoane au fost contaminate cu coronavirusul, iar alte zeci de mii sunt izolate.

Ministerul a contactat Shin Beth, ”după ce a constatat că celelalte autorităţi nu dispun de tehnologiile necesare”, a declarat Nadav Argaman.

Datele urmează să fie transmise ministerului şi nu vor fi salvate de către Shin Beth, a dat el asigurări, apreciind că, având în vedere gravitatea pandemiei, serviciul său are responsabilitatea să contribuie cu ”competenţele unice” pe care le are.

”PRECEDENT PERICULOS”

Biroul lui Netanyahu a refuzat să precizeze ce tehnici de supraveghere urmează să fie utilizate.

”Nu va exista o intruziune masivă în telefoane”, declara luni pentru AFP un reprezentant din domeniul securităţii.

Gantz, desemnat luni să formeze noul Guvern, a îndemnat marţi la un control al deciziilor guvernului de către noul Parlament.

Evocând acţiunea în forţă a lui Netanyahu, partenerul de cursă al lui Gantz, fostul general Gabi Ashkenazi, a denunţat ”o decizie luată în plină noapte, pe ascuns”.

”O acţiune urgentă împotriva răspândirii coronavirusului poate salva vieţi”, i-a replicat Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său.

În opinia sa, dezbaterile parlamentare ar fi putut pierde ”zile”, iar măsura de urgenţă trebuia aprobată ”rapid”, fiind în vigoare timp de 14 zile.

”Intenţiile sunt bune, însă calea urmată este problematică”, a apreciat pe Twitter Michael Birnhack, un profesor de drept de la Universitatea din Tel Aviv, exprimându-şi temerea cu privire la faptul că măsura ar putea rămâne în vigoare ”mult timp”, după încheierea crizei coronavirusului.

Tehilla Shwartz Altshuler de la think tank-ul Israel Democracy Institute consideră că implicarea unui serviciu de securitate într-o criză sanitară creează ”un precedent periculos”.

”Shin Beth gestionează probleme de securitate naţională”, subliniază ea, apreciind că, prin faptul că a făcut apel la serviciile de securitate în asemenea circumstanţe, Israelul nu se comportă ca o democraţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.