Mai multe drone care au zburat din Kosovo au pătruns în spaţiul aerian al Serbiei în ultimele trei zile, a declarat miercuri ministrul sârb al Apărării, Milos Vuceviic, pe fondul tensiunilor tot mai accentuate dintre Belgrad şi fosta sa provincie, care şi-a proclamat independenţa după un război de gherilă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email


Guvernul din Kosovo a negat acuzaţia, argumentând că astfel de drone nu provin de pe teritoriul său.

Tensiunile au reapărut între Kosovo şi Serbia în condiţiile în care Pristina nu reuşeşte să convingă minoritatea sârbă să-şi schimbe vechile numere de înmatriculare ale maşinilor, care datează din anii 1990, când Kosovo făcea parte din Serbia, cu plăcuţele oficiale ale statului Kosovo.

”Nu vă pot spune cui aparţin acele drone, dar pot spune că toate au zburat de pe teritoriul Kosovo”, a declarat ministrul sârb al Apărării, Milos Vucevic, pentru RTS TV.

El nu a oferit detalii despre drone.

Vucecic a spus că preşedintele Aleksandar Vucic, care este comandantul suprem al forţelor armate ale Serbiei, a emis un ordin de ”eliminare” a oricăror drone care intră în spaţiul aerian sârb şi a ridicat nivelul de alertă în care sunt plasate forţele sârbe.

Ministrul Apărării din Kosovo, Armend Mehaj, a negat că dronele zburau în Serbia din Kosovo, a cărei majoritate etnică albaneză s-a revoltat împotriva guvernării represive de la Belgrad în anii 1998-99, acţiune ce a dus în final la proclamarea independenţei provinciei în 2008, reaminteşte Reuters.

”Un astfel de discurs este doar un pretext pentru creşterea numărului de trupe sârbe în jurul graniţei cu Republica Kosovo, ca mijloc de răspândire a stării de panică în rândul cetăţenilor ambelor state”, a acuzat Mehaj.

Kosovo a avut mai multe încercări în acest an de a pune în aplicare o reglementare prin care sârbii minoritari să accepte înmatricularea vehiculelor lor cu numere ale statului Kosovo, dar eforturile autorităţilor kosovare au întâmpinat rezistenţă în special în nordul ţării, unde etnicii sârbi sunt majoritari şi unde există un focar al naţionalismului sârb.

Săptămâna trecută, sub presiunea SUA şi a Uniunii Europene, Kosovo a prelungit perioada de tranziţie pentru schimbarea plăcuţelor de înmatriculare, dar a precizat că va începe să emită amenzi după 21 noiembrie şi va confisca vehicule după 21 aprilie 2023, dacă nu vor fi reînmatriculate.

La aproape 15 ani de la câştigarea independenţei, cei aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul statului Kosovo continuă să considere regiunea lor parte a Serbiei şi resping autoritatea statului Kosovo.

Aproximativ 3.700 de trupe NATO de menţinere a păcii rămân staţionate în Kosovo.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.