Kosovo şi Serbia au ajuns miercuri, cu medierea UE, la un acord pentru a pune capăt unei dispute de aproape doi ani cu privire la plăcuţele de înmatriculare folosite de maşinile din nordul Kosovo, unde predomină o comunitate sârbă, relatează Reuters.
„Avem o înţelegere”, a anunţat pe Twitter, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după ce părţile au ajuns la un acord la Bruxelles, sub medierea UE.
„Sunt foarte încântat să anunţ că negociatorii din Kosovo şi Serbia, cu medierea UE, au convenit asupra măsurilor pentru a evita o nouă escaladare şi pentru a se concentra pe deplin asupra propunerii de normalizare a relaţiilor lor”, a spus Borrell.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Serbia va înceta să mai emită plăcuţe de înmatriculare cu denumirile oraşelor din Kosovo, iar Kosovo va înceta acţiunile ulterioare legate de reînmatricularea vehiculelor”, a explicat Borrell.
În acest an, Kosovo a încercat să ceară minorităţii sârbe să îşi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare a maşinilor care datează dinainte de 1999, când Kosovo era încă parte a Serbiei. Sârbii din partea de nord a ţării s-au opus, uneori în mod violent. Aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc acolo refuză să recunoască autoritatea Pristinei şi se consideră în continuare parte a Serbiei.
În semn de nesupunere faţă de problema plăcuţelor de înmatriculare, aproape 600 de poliţişti din minoritatea sârbă, urmaţi de judecători, procurori şi alţi lucrători din serviciul de stat şi-au dat demisia în această lună. Nu este clar dacă acum li se va permite să se întoarcă la locurile lor de muncă sau dacă vor fi angajate persoane noi.
Luni, o încercare anterioară de a ajunge la o înţelegere a eşuat, premierul kosovar Albin Kurti şi preşedintele sârb Aleksandar Vucic nereuşind să ajungă la un acord, iar Kosovo, la solicitarea Statelor Unite, acceptase să amâne aplicarea amenzilor pentru 48 de ore.
De altfel, preşedinta din Kosovo, Vjosa Osmani, a mulţumit Washingtonului pentru acest acord la care s-a ajuns miercuri cu partea sârbă la Bruxelles. „Sprijinul lor pentru procesul de dialog dintre Kosovo şi Serbia este indispensabil. Kosovo este recunoscător”, a scris Osmani pe Twitter.
Statele Unite au salutat, la rândul lor, acordul şi au îndemnat Kosovo şi Serbia să lucreze la normalizarea relaţiilor. „Cele două părţi au făcut astăzi un pas uriaş înainte, cu medierea UE, pentru a asigura pacea şi stabilitatea în întreaga regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.
De altfel, Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, a anunţat miercuri că va invita ambele părţi în zilele următoare pentru a discuta o propunere a UE, susţinută şi de Franţa şi Germania, care va permite vechilor inamici să-şi normalizeze relaţiile.
În 2013, Kosovo şi Serbia s-au angajat să participe la un dialog sponsorizat de UE pentru a-şi rezolva toate problemele rămase între ele, dar s-au înregistrat puţine progrese.
Declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008 este recunoscută de aproximativ 110 ţări, dar nu şi de Serbia, Rusia, China şi cinci state membre ale UE, între care şi România.
NATO are încă în Kosovo aproximativ 3 700 de militari pentru a menţine o pace încă fragilă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.