Serbia a ridicat nivelul alertei armatei în apropiere de Kosovo, a anunţat duminică Ministerul Apărării, acuzându-şi vecinul de ”provocări”, din cauza unei desfăşurări recente în zonă a unei forţe speciale kosovare de poliţie, o nouă amplificare a tensiunilor între Belgrad şi Priştina, relatează AFP.
Forţe speciale din cadrul poliţiei kosovare (ROSU) au fost desfăşurate luni, în apropierea a două puncte de trecerea frontierei, în nordul Kosovo, o zonă cu populaţie majoritară de etnie sârbă, care nu recunoaşte autoritatea Guvernului kosovar.
Această desfăşurare de trupe, care i-a înfuriat pe sârbi, a avut loc după ce Guvernul kosovar a decis să interzică intrarea pe teritoriul kosovar a vehiculelor cu numere de înmatrculare sârbe - o ”măsură de reciprocitate”, potrivit Priştinei.
The Serbian military is patrolling the territory near the border with Kosovo. This is happening amid growing tensions between Kosovo and Serbia. pic.twitter.com/nZrNAAB42s
— Apex World News (@apexworldnews) September 26, 2021
Sute de sârbi protrestează de atunci faţă de această decizie şi blochează cu camioane traficul pe drumuri care conduc către cele două posturi de fontieră.
”În urma provocărlor unităţilor ROSU, care se află de o săptămână în nordul Kosovo, preşedintele Serbei, Aleksandr Vucici, a dat ordin să se ridice alerta unei părţi a unităţilor armatei sârbe şi poliţiei”, anunţă într-un comunicat Ministerul sârb al Apărării.
Avioane de vânătoare sârbeşti au survolat din nou zona de frontieră, duminică spre prânz, după ce au efectuat mai multe survolări sâmbătă, potrivit unei corespondente AFP la faţa locului.
Ministrul sârb al Apărării Nebojsa Stefanovic a vizitat duminică atât aceste trupe plasate în alertă, în două baze militare - una situată la doar câţiva kilometri de frontieră -, cât şi ”grupuri tactice” desfăşurate ”în direcţia (punctului de) trecere administrativă de la Jarinje”, precizează aceeaşi sursă.
Punctele de trecere a frontierei între Serbia şo Kosovo sunt desemnate drept puncte de ”trecere administratvă” de către Belgrad, care nu recunoaşte independenţa pe care fosta sa provincie din sud şi-a proclamat-o în 2008.
În vizita sa la trupe, ministrul Stefanovic a fost însoţit de către comandantul armatei, generalul Milan Mojsilovic, şi de către ambasadorul rus la Belgrad, Aleksandr Boţan-Haraşenko, precizează ministerul.
Rusia nu recunoaţte nici ea independenţa Kosovo, spre deosebire de majoritatea ţărilor occientale, în frunte cu Statele Unite.
Albania, ”îngrijorată de escaladarea situaţiei”, a cerut belgradului, pe cale diplomatică, ”să retragă forţele armate desfăşurate la frontiera cu Kosovo”.
”Din cauza evoluţiilor din nordul ţării”, preşedinta Kosovo Vjosa Osmani şi-a întreruot sâmbătă o vizită la New York, unde asista la Adunarea Generală a ONU, pentru a se întoarce în Kosovo, a anunţat cabinetul său.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.