Separatiştii catalani, care aproape şi-au egalat scorul din ultimele alegeri regionale, reprezintă o provocare majoră la adresa unităţii Spaniei şi Guvernului lui Mariano Rajoy, care miza pe acest scrutin să-i slăbească, analizează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Catalanii, care au bătut cu aproape 82% recordul istoric al participării la vot în regiune, le-au acordat joi 47,6% din voturile lor separatiştilor şi aproape 52% din sufragii partidelor care apără unitatea Spaniei.

Legea electorală catalană prevede un sistem de ponderare a voturilor, care avantajează provinciile rurale, în care separatiştii sunt foarte puternici, de unde victoria lor ca număr de mandate în Parlamentul regional.

Cele trei partide separatiste obţin 70 de aleşi din 135, cu doi mai puţini ca în 2015, părând să fi atins un plafon. Ei vor putea, astfel, să guverneze dacă reuşesc să formeze o coaliţie.

După referendumul de autodeterminare interzis de la 1 octombrie, pătat de violenţe ale poliţiştilor, iar apoi proclamarea acestei ”republici catalane” rămasă fără efect, regiunea a fost plasată sub tutelă, iar Parlamentul a fost dizolvat în vederea organizării acestor noi alegeri.

PREŞEDINTE EXILAT

În rândul secesioniştilor, catalanii au plasat în frunte - cu 34 de mandate - lista ”Împreună pentru Catalonia” a adversarului numărul unu al lui Rajoy: Carles Puigdemont, preşedinte al Guvernului destituit de Madrid după declararea independenţei la 27 octombrie şi exilat în Belgia.

Însă, dacă separatiştii nu reuşesc să se înţeleagă ca să guverneze, care vor fi membrii cabinetului regional?

”Statul spaniol a fost înfrânt. Rajoy şi aliaţii săi au pierdut!”, a clamat de la Bruxelles Puigdemont.

Puigdemont este inculpat de ”rebeliune” şi ”răzvrătire”, iar dacă se întoarce în Spania va fi arestat.

Liderul celui de-al doilea partid separatist, Oriol Junqueras, vicepreşedintele său, de asemenea inculpat, se află la închisoare.

Puigdemont declara pe 12 decembrie că se va întoarce în Spania dacă va fi învestit preşedinte. Nimic nu se opune în principiu faptului ca un lider politic inculpat să fie învestit, având în vedere că nu este condamnat. Dar pentru asta trebuie să fie în libertate.

În anturajul său se sugera, înainte de scrutin, că va fi necesar ”să i se permită să se întoarcă”, altfel spus să nu fie arestat. El ”ar putea, atunci, să înceapă o negociere”.

Puigdemont urma să spună mai multe vineri, la Bruxelles.

Rajoy, care a păstrat tăcerea joi seara, ar putea să se exprime vineri după-amiaza, în urma unei reuniuni a Partidului Popular (PP), laminat în Catalonia, unde a scăzut de la 11 la trei mandate.

Vicesecretarul PP Pablo Casado s-a limitat să constate că neseparatiştii sunt mai numeroşi şi că Parlamentul regional ”va fi, în mod lamentabil, dificil de condus”.

Imediat după anunţarea rezultatelor, un alegător separatist de stânga evoca ”o senzaţie ciudată” - ”fiecare tabără se poate proclama învingătoare. Asta reflectă realitatea. Catalonia este din punct de vedere politic împărţită, iar singurul mod de a tranşa problema este să fie prezentată clar într-un referendum”.

”Prin acest rezultat, mesajul adresat Spaniei este: aşezaţi-vă la discuţii”, dădea asigurări un sompatizant separatist, la Barcelona, Francesc Portella, în vârstă de 50 de ani, un profesionist în marketing.

Va fi necesar ca, la Madrid, ”ei să cedeze în privinţa lucrurilor care le displac. Să se aşeze şi să dialogheze”, a declarat pentru AFP sociologul Narciso Michavila, conducătorul unui institut de sondare de la Madrid.

Însă catalanii aflaţi de partea Spaniei vor să se ţină cont de ei.

Nevoiţi să se implice în faţa riscului real al rupturii unilaterale, ei au manifestat în masă începând din octombrie, inundând străzile cu steagurile spaniole.

Ines Arrimadas, conducătoarea liberalilor şi antiseparatiştilor, a obţinut cel mai mare număr de mandate în Parlament ale Ciudadanos - 37.

”Partidele naţiinaliste nu vor mai putea vreodată să vorbească în numele întregii Catalonii, întrucât Catalonia suntem noi toţi”, a subliniat ea.

Potrivit lui Narciso Michavila, realitatea economică li se va impune şi ea separatiştilor, care vor fi nevoiţi să oprească degringolada tursimului şi investiţiilor care a început din octombrie.

Elita catalană - inclusiv anumiţi membri ai partidului conservator PDeCat al lui Puigdemont - ”ştie că trebuie să recupereze turismul şi economia”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.