Senatul SUA a votat marţi dimineaţă devreme (ora locală) un proiect de lege care prevede deblocarea unui ajutor extern în valoare de 95,34 miliarde de dolari, ce cuprinde, între altele, asistenţă financiară destinată Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, pregătindu-se acum de o confruntare cu Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care preşedintele acestui for, Mike Johnson, a criticat legea, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Senatorii au aprobat legislaţia cu un vot de 70-29, care a depăşit pragul de 60 de voturi necesar pentru a fi aprobată şi au trimis acum proiectul de lege la Camera Reprezentanţilor. Douăzeci şi doi de republicani s-au alăturat majorităţii democraţilor pentru a susţine proiectul de lege, notează Reuters.

Nu este clar dacă Mike Johnson, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, va organiza un vot asupra pachetului legislativ, mulţi republicani din Cameră opunându-se ajutorului suplimentar pentru Ucraina.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pachetul de ajutor extern include miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei şi asistenţă de securitate pentru Israel, precum şi asistenţă umanitară pentru civilii din Gaza, Cisiordania şi Ucraina, printre alte priorităţi. 

Proiectul de lege a trecut însă de Senat, în ciuda criticilor lui Johnson la adresa textului şi a faptului că fostul preşedinte Donald Trump a arătat, de asemenea, că este împotrivă, susţinând că SUA ar trebui să înceteze să mai ofere ajutor extern, cu excepţia cazului în care acesta este sub forma unui împrumut.

Pe lângă alte prevederi politice, proiectul de lege include 60 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei, 14,1 miliarde de dolari pentru asistenţă de securitate destinată Israelului, 9,2 miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară şi 4,8 miliarde de dolari pentru a sprijini partenerii regionali din regiunea Indo-Pacific, potrivit Comisiei pentru alocări din Senat.

"Camera va trebui să găsească o cale de urmat şi va trebui să o facă în felul lor, dar noi trebuia să începem procesul şi am făcut acest lucru", a declarat marţi reporterilor John Thune, liderul republicanilor din Senat.

Senatul SUA a adoptat legislaţia după ce republicanii au blocat săptămâna trecută un proiect de lege mai amplu care ar fi combinat ajutorul extern cu un acord bipartizan privind frontierele ce includea măsuri anti-imigraţie. Republicanii au cerut iniţial ca securitatea frontierelor să facă parte din proiectul de lege, dar apoi au respins acordul bipartizan privind frontierele, pe fondul atacurilor la adresa măsurii din partea lui Trump şi a unor republicani proeminenţi din Camera Reprezentanţilor.

Luni, preşedintele Camerei, Mike Johnson, a criticat proiectul de lege privind ajutorul extern din cauza lipsei de prevederi referitoare la frontiere, afirmând că Senatul "ar fi trebuit să se întoarcă la planşa de desen pentru a modifica actualul proiect de lege pentru a include prevederi reale privind securitatea frontierelor, care ar fi ajutat cu adevărat să se pună capăt catastrofei în curs de desfăşurare".

Johnson se opusese anterior proiectului de lege mai larg ce includea prevederi privind frontierele. Speakerul a caracterizat acele prevederi ca fiind insuficiente, în ciuda faptului că au fost produsul unor negocieri bipartizane şi au inclus măsuri restrictive la frontieră.

Senatul a continuat să avanseze cu proiectul de lege în timp ce Donald Trump a susţinut că SUA nu ar trebui să acorde ajutor extern decât dacă este vorba de un împrumut, semnalându-şi opoziţia faţă de legislaţie. De asemenea, Trump a spus că ar încuraja agresiunea rusă împotriva oricărei ţări membre NATO care nu are alocări suficiente din PIB pentru apărare.

O serie de republicani din Senat - unde democraţii deţin o majoritate la limită, spre deosebire de Camera Reprezentanţilor care este dominată de republicani - fie au apărat, fie au minimalizat luni comentariile lui Trump privind NATO.

În Senat, examinarea proiectului de lege trena de câteva zile. Duminică, cu doar câteva ore înainte de începerea Super Bowl, camera a dat un vot cheie pentru a face să avanseze pachetul de măsuri, cu 67 de voturi ”pentru” la 27.

UN VOT DAT ÎN ZORII ZILEI

"Cu siguranţă au trecut ani, poate decenii, de când Senatul nu a mai adoptat un proiect de lege care are un impact atât de mare nu doar asupra securităţii noastre naţionale, nu doar asupra securităţii aliaţilor noştri, ci şi asupra securităţii democraţiei occidentale", a declarat liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer.

Votul din Senat a avut loc înainte de răsăritul soarelui, după ce opt adversari republicani intransigenţi ai ajutorului pentru Ucraina au ţinut peste noapte un maraton de discursuri, care au dominat şedinţa timp de peste şase ore, relatează Reuters.

Preşedintele democrat Joe Biden a îndemnat Congresul de luni de zile să grăbească acordarea noului ajutor pentru Ucraina şi pentru partenerii SUA din zona indo-pacifică, inclusiv Taiwan. După atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, el a cerut, de asemenea, fonduri pentru aliatul american, alături de un ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza.

Între timp, oficialii ucraineni au avertizat că rămân fără arme, în condiţiile în care Rusia continuă atacurile.

Ambele camere ale Congresului trebuie să aprobe legislaţia înainte ca Biden să o poată semna ca lege.

Schumer a declarat că el crede că măsura va primi totuşi acelaşi sprijin bipartizan puternic, dacă va fi supusă la vot în Cameră. Numai că proiectul de lege pare să nu aibă şanse mari de a ajunge la vot în Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care preşedintele republican Mike Johnson a reproşat că nu conţine prevederi susţinute de conservatori pentru a opri un aflux record de imigranţi care traversează frontiera dintre Mexic şi SUA.

"America merită mai mult decât statu quo-ul Senatului", a spus Johnson, care a sugerat în trecut că legislaţia Senatului ar putea fi împărţită în Cameră în proiecte de lege separate.

Republicanii de linie dură spun că legislaţia Senatului este moartă din start în Camera Reprezentanţilor. "Proiectul de lege pe care îl avem astăzi în faţa noastră nu va trece niciodată de Cameră, nu va deveni niciodată lege", a promis senatorul republican Rick Scott din Florida într-un discurs rostit dimineaţă devreme în sală de şedinţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.