Senatul Statelor Unite a adoptat joi, în unanimitate, o rezoluţie care recunoaşte drept genocid atacurile în masă împotriva armenilor din Turcia, de acum un secol, spre marea nemulţumire a Turciei, tensionând şi mai mult relaţiile dintre Ankara şi Washington, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Turcia a condamnat măsura, afirmând că nu va ajuta la îmbunătăţirea relaţiilor cu Statele Unite. Cei doi aliaţi din cadrul NATO au deja opinii divergente în mai multe subiecte, inclusiv în privinţa achiziţiei de către Ankara a sistemelor ruseşti de apărare antirachetă şi a politicii faţă de Siria.

Camera Reprezentanţilor, condusă de democraţi, a adoptat o rezoluţie în acest sens în luna octombrie, dar votul din Senat a fost blocat în mai multe rânduri de senatorii republicani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Prin adoptarea rezoluţiei referitoare la genocidul armean, Senatul a confirmat în sfârşit istoria”, a declarat senatorul democrat Bob Menendez, care a fost unul dintre co-autorii legii.

Rezoluţia afirmă că este politica Statelor Unite de a comemora drept genocid uciderea a 1,5 milioane de armeni de către Imperiul Otoman, în perioada 1915-1923. Imperiul Otoman a fost constituit în jurul Turciei de astăzi.

Turcia acceptă că mulţi dintre armenii care trăiau în Imperiul Otoman au fost ucişi în ciocnirile cu forţele otomane în timpul Primului Război Mondial, dar contestă numărul victimelor şi neagă că uciderile au fost sistematice şi că ar constitui un genocid.

”În fiecare tentativă anterioară de a politiza istoria de către unii membri ai Congresului, am reiterat poziţia noastră de a forma un grup pentru a studia problema”, a scris pe Twitter Fahrettin Altun, driector pentru comunicare al Turciei, ca reacţie la rezoluţie.

”Istoria va califica aceste rezoluţii ca fiind acţiuni iresponsabile şi iraţionale ale unor membri ai Congresului SUA împotriva Turciei”, a afirmat Altun, adăugând că membrii respectivi au acţionat pentru a tensiona relaţiile dintre cele două ţări.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, ”a condamnat cu ţărie şi a respins” măsura.

Casa Albă nu a dorit ca rezoluţia să fie adoptată, pe fondul negocierii cu Ankara a unor subiecte sensibile şi în urma unei întâlniri la Casa Albă între preşedintele turc Tayyip Erdogan şi preşedintele Donald Trump, în luna noiembrie.

La momentul respectiv, Trump a descris întâlnirea sa cu liderul turc ca fiind ”minunată”, dar cu toate aceastea nu au avut loc progrese concrete legate de problemele dintre cei doi aliaţi din cadrul NATO.

Senatorii republicani au mai fost nemulţumiţi de achiziţia de către Turcia a sistemelor de apărare antirachetă ruseşti S-400, despre care Statele Unite afirmă că reprezintă un risc pentru avioanele sale de luptă F-35 şi nu pot fi integrate în sistemele de apărare ale NATO.

În plus, o comisie din Senatul american a adoptat miercuri prevederi pentru sancţionarea Turciei din cauza incursiunii în Siria, presându-l pe Trump să adopte o atitudine mai fermă în această chestiune, în condiţiile în care mulţi parlamentari îl acuză pe preşedinte că a permis ofensiva militară a Ankarei împotriva kurzilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.