Bundesratul, Camera superioară a Parlamentului german, a legalizat vineri căsătoria între persoane de acelaşi sex în Germania, relatează DPA.
Bundesratul a aprobat proiectul de lege privind ”căsătoria pentru toţi” - cu 393 la 226 de voturi şi patru abţineri - la o săptămână după Bundestag, Camera inferioară a Legislativului federal.
Germania a recunoscut de mult parteneriatul civil între cupluri de acelaşi sex, alăturându-se astfel mai multor ţări din Uniunea Europană (EU), care recunosc drepturi maritale acestor cupluri.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Votul istoric în Bundestag de săptămâna trecută a avut loc în urma unei dezbateri ”neobişnuit de scurte”, notează DPA, la câteva zile după ce cancelarul conservator Angela Merkel a renunţat să se mai opună căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi i-a îndemnat pe parlamentarii din partidul ei să voteze cum le dictează conştiinţa.
Merkel, care candidează la al patrulea mandat de cancelar în alegerile legislative din septembrie, a votat ”împotrivă”.
Adoptarea textului în Bundesrat era aşteptată, iar acesta a trecut astfel prin Parlament înaintea vacanţei de vară.
Bundesratul a adoptat, într-un vot separat, o lege în vederea reabilitării şi despăgubirii a mii de homosxuali condamnaţi în baza unei vechi legi, în vigoare cea mai mare parte a secolului al XX-lea.
Persoanele condamnate în baza ”paragrafului 175” al Codului Penal german - care incrimina homosexualitatea şi o pedepsea aspru cu închisoarea - urmează să primească o despăgubire în valoare de 3.000 de euro, plus câte 1.500 de euro pentru fiecare an de închisoare.
Prevederile dure ale ”paragrafului 175”, care a intrat în vigoare în 1871, au fost înăsprite de nazişti în 1935, la doi ani după ce au preluat puterea, şi au fost adaptate de guverne postbelice atât în vestul Germaniei, cât şi în estul comunist.
Legea a fost ”diluată” în Germania de Vest în 1969, după care a fost abrogată în 1994. Aproximativ 64.000 de bărbaţi au fost condamnaţi în baza ”paragrafului 175”, dintre care aproximativ 5.000 se mai află în viaţă, potrivit unor date oficiale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...