Senatorii americani, însărcinaţi să-l judece de marţi pe Donald Trump, depun joi jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme, care va prezida acest proces istoric de destituire, relatează AFP.
Dosarul inculpării preşedintelui american - doar al treilea din istoria Statelor Unite vizat de un asemenea proces - a fost transmis în mod oficial miercuri Senatului.
Donald Trump urmează să fie judecat cu privire la două capete de acuzare - abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului. El este acuzat de faptul că a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a deschide o anchetă împotriva lui Joe Biden, un potenţial rival în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.
Donald Trump a fost inculpat la 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor, în care opoziţia democrată este majoritară, într-un vot de "impeachment" care a urmat, cu excepţii foarte rare, liniile celor două partide.
La fel de împărţită între democraţi şi republicani, Camera a aprobat miercuri numirea a şapte aleşi însărcinaţi să fie procurori în proces şi transferul dosarului în Senat.
Republicanii sunt majoritari în Senat, cu 53 din 100 de mandate, iar Donald Trump urmează aparent să fie achitat.
Într-o ceremonie solemnă, preşedinta democrată a camerei Nancy Pelosi a semnat apoi actul inculpării.
.@SpeakerPelosi signs the Articles of Impeachment -- WATCH live: https://t.co/hWhqPYXFsU pic.twitter.com/WSNS7pg3hj
— CSPAN (@cspan) January 15, 2020
”Azi intrăm în Istorie”, a declarat ea.
”Este atât de tragic pentru ţara noastră că faptele preşedintelui (...) ne-au adus aici”, a adăugat ea, zâmbind larg, un zâmbet criticat imediat de susţinărtorii preşedintelui.
Cei şapte reprezentanţi democraţi desemnaţi să reprezinte acuzarea împotriva lui Donald Trump au traversat, apoi, culoarele Capitoliului, escortaţi, pentru a preda dosarul acuzării Senatului.
House impeachment managers walk the #articlesofimpeachment through the Capitol to the Senate
— CSPAN (@cspan) January 15, 2020
Watch more: https://t.co/hWhqPYXFsU pic.twitter.com/pMuGEXaMXg
”FEBRĂ PARTIZANĂ”
La sosirea celor şapte aleşi, preşedintele republican al Senatului Mitch McConnell a anunţat că ei vor fi primiţi joi pentru a le prezenta în mod oficial actul inculpării senatorilor.
Preşedintele Curţii Supreme a Statelor Unite John Roberts, însărcinat de Constituţie să prezideze procesul, îi va pune apoi pe senatori să jure ”să facă dreptate în mod imparţial”.
Procesul începe ”cu adevărat” marţi, a precizat McConnell.
”Este un moment dificil pentru ţara noastră, dar pentru asta au creat părinţii fondatori Senatul”, a adăugat acest apărător loial al lui Donald Trump.
”Sunt sigur că această adunare se va putea ridica deasupra viziunii pe termen scurt şi febrei partizane şi va putea servi interesele pe termen lung ale naţiunii noastre”, a spus el.
Potrivit unui oficiall de rang înalt din administraţia Trump, procesul nu ar urma să dureze mai mult de două săptămâni, ceea ce îi va permite preşedintelui să se întoarcă hotărât în campania sa în vederea realegerii.
În această perioadă, senatorii urmează să asiste la audieri, fără să iasă din sală şi respectând cea mai mare tăcere. În cazul în care există întrebări către părţi, ele vor fi adresate în scris lui John Roberts, care le va citi apoi cu voce tare.
Procurorul-şef este Adam Schiff, una dintre oile negre ale lui Donald Trump. Preşedinte al Comisiei Informaţiilor din cadrul Camerei Reprezentanţilor, acest ales în vârstă de 59 de ani a supervizat ancheta în vederea destituirii preşedintelui, care i-a pus mai multe nume, între care ”Schiff vicleanul”.
Echipa sa este alcătuiră din alţi şase parlamentari democraţi, între care şi Jerry Nadler, alt inamic jurat al locatarului Casei Albe. Alături de trei femei - două de culoare şi o hispanică -, echipa reflectă diversitatea partidului.
Nancy Pelosi a precizat că i-a ales datorită ”experienţei lor juridice”, întrucât este vorba despre foşti procurori, un avocat şi o fostă şefă din poliţie.
”ÎNŞELĂCIUNE”
”Iată-ne aici: altă înşelăciune orchestrată de democraţii-care-nu-fac-nimic”, a comentat Donald Trump, care se declară victima unei ”vânători de vrăjitoare” fără precedent.
Donald Trump "n-a făcut nimic rău”, a reafirmat Casa Albă. ”El abia aşteaptă să beneficieze în Senat de drepturile pe care doamna Pelosi şi democraţii din Cameră i le-au refuzat şi se aşteaptă să fie complet dezvinovăţit”, a anunţat într-un comunicat Stephanie Grisham.
Până acum republicanii au rămas sudaţi în jurul preşedintelui lor, ceea ce prevesteşte, mai puţin în cazul unei enorme surprize, achitarea sa. Este nevoie de o majoritate de două treimi pentru a-l destitui.
Cu toate acestea, democraţii speră ca procesul să releve noi elemente stânjenitoare pentru Donald Trump şi reclamă audierea a patru consilieri apropiaţi ai preşedintelui.
Ei urmăresc să dovedească faptul că Trump a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei pentru a o obliga astfel să deshidă o anchetă compromiţătoare cu privire la Joe Biden, alcărui fiu, Hunter Biden, a făcut mult timp afaceri în această ţară.
”Acesta este şi procesul Senatului”, a apreciat Jerry Nadler. ”Vom vedea dacă ei aceptă să facă un proces echitabil, autorizând martori, sau dacă vor să muşamalizeze scandalul”, a lansat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...