Oficiali de rang înalt din administraţia lui Donald Trump au transmis vineri semnale contradictorii cu privire la perspectivele unei încetări a focului în Ucraina, în timp ce Rusia a subliniat că armistiţiul referitor la ţintele energetice ucrainene, pe care îl anunţase în urmă cu o lună, a „expirat”, relatează AFP.
Sosit în vizită la Roma, vicepreşedintele american JD Vance s-a declarat „optimist” în ceea ce priveşte progresul negocierilor în curs pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Declaraţia a fost făcută la întâlnirea cu premierul italian Giorgia Meloni.
„Nu vreau să mă antepronunţ, dar suntem foarte optimişti cu privire la posibilitatea de a pune capăt acestui război foarte brutal”, a spus el, precizând că are „lucruri interesante de relatat” prim-ministrului italian, deşi se mai întâlniseră, la Washington, cu nici 24 de ore mai înainte. „Vreau să o informez pe prim-ministru cu privire la unele aspecte din negocierile Rusia-Ucraina, chiar şi în ultimele 24 de ore credem că avem câteva lucruri interesante de raportat”, a declarat Vance reporterilor stând alături de Meloni.
Această declaraţie contrastează cu pesimismul secretarului de stat american Marco Rubio, care cu câteva ore mai devreme ameninţase că Statele Unite se vor retrage din eforturile de mediere şi „vor merge mai departe”, dacă vor constata, în câteva zile, că pacea „nu este posibilă”.
„Statele Unite au şi alte priorităţi”, a avertizat Marco Rubio la plecarea din Franţa, după o serie de întâlniri în ziua precedentă cu ucrainenii şi europenii la Paris. El a insistat că Washingtonul nu doreşte ca problema ucraineană să se prelungească „săptămâni şi luni de zile”.
RUSIA ANUNŢĂ SFÂRŞITUL MORATORIULUI ENERGETIC
La rândul său, Kremlinul a declarat vineri că moratoriul asupra loviturilor împotriva siturilor energetice, anunţat în martie pentru 30 de zile, a „expirat”, ceea ce estompează şi mai mult posibilitatea încetării focului dorită de Donald Trump, care vrea să obţină cât mai rapid pacea între Kiev şi Moscova.
În acelaşi timp, noi lovituri ruseşti în timpul nopţii s-au soldat cu cel puţin doi morţi şi aproximativ o sută de răniţi în oraşele Harkov şi Sumî, potrivit autorităţilor ucrainene.
În martie, Casa Albă anunţase cu satisfacţie că a obţinut acordul separat al celor doi beligeranţi de a înceta atacurile asupra infrastructurii energetice a taberei adverse. O lună mai târziu, Kremlinul a pus acordul înapoi pe raft. „Luna (moratoriului) a expirat într-adevăr”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în timpul briefingului său zilnic de presă, ca răspuns la o întrebare din partea AFP. El a adăugat: „Pentru moment, nu au existat alte instrucţiuni din partea comandantului suprem, preşedintele Putin”, confirmând astfel sfârşitul acestui moratoriu fragil din partea Rusiei.
De fapt, condiţiile şi data efectivă a intrării în vigoare erau deja destul de vagi: Moscova consideră că a început la 18 martie, în urma unei conversaţii telefonice între Putin şi Trump, iar Kievul câteva zile mai târziu, după discuţii cu americanii.
În plus, Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc aproape zilnic de încălcarea acordului, un simbol al fragilităţii acestuia şi al dificultăţii de a se asigura că este respectat.
O NOUĂ ÎNTÂLNIRE SĂPTĂMÂNA VIITOARE LA LONDRA
Înainte de anunţarea acestui armistiţiu limitat la siturile energetice, Donald Trump propusese iniţial o încetare a focului necondiţionată şi completă, care fusese acceptată în principiu de Kiev sub presiunea Washingtonului, dar care a fost respinsă de Vladimir Putin.
Americanii, europenii şi ucrainenii au convenit să se întâlnească din nou săptămâna viitoare la Londra, după întâlnirea de joi de la Paris.
În ultimele două luni, Donald Trump a făcut o schimbare de poziţie spectaculoasă şi neaşteptată în relaţiile cu Rusia, preluând în mod repetat retorica acesteia din urmă, în special cu privire la originile conflictului, şi făcând Kievul să se teamă de sfârşitul sprijinului militar american preţios.
Europenii, la rândul lor, au fost până acum marginalizaţi la negocierile deschise de Washington. Unii, în frunte cu preşedintele francez Emmanuel Macron, pledează pentru desfăşurarea unui contingent militar european în Ucraina odată ce va fi stabilită o încetare a focului. Dar această opţiune divizează aliaţii Kievului şi rămâne o linie roşie pentru Moscova.
MEMORANDUM DE INTENŢIE PRIVIND MINERALELE SEMNAT DE SUA ŞI UCRAINA
Vineri, Ucraina a impus sancţiuni împotriva a trei companii chineze, fără a oferi motive detaliate. Dar aceste măsuri vin după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuzase,cu o zi înainte, China că furnizează arme Rusiei şi că o ajută să le producă.
Această acuzaţie a fost respinsă vineri de Beijing, care a răspuns că nu a livrat „niciodată” arme letale Moscovei în cadrul războiului din Ucraina, denunţând „acuzaţiile arbitrare” ale lui Zelenski.
În ciuda baletului diplomatic, atacurile ruseşti continuă fără încetare. O persoană a murit şi cel puţin 103 au fost rănite într-un atac cu rachete asupra oraşului Harkov, vineri, potrivit primarului acestuia, Igor Terehov. La Sumî, tot în nord-est, unde 35 de persoane au murit duminică în urma unei duble lovituri a armatei ruse, un nou raid cu drone s-a soldat cu un mort şi un rănit, a anunţat administraţia militară locală.
La rândul său, armata rusă a precizat vineri într-un comunicat că loviturile au vizat situri „militare ucrainene”.
În acelaşi timp, americanii şi ucrainenii au semnat joi un „memorandum de intenţie”, primul pas către încheierea unui acord complex privind accesul la resursele naturale şi mineralele strategice ale Ucrainei. Făcut public vineri de Kiev, memorandumul precizează că premierul ucrainean Denîs Şmîhal se va deplasa săptămâna viitoare la Washington pentru negocieri şi asigură că americanii şi ucrainenii încearcă să încheie discuţiile privind acest acord până la 26 aprilie.
Cu o zi înainte, Donald Trump a sugerat că acordul bilateral va fi semnat „joia viitoare”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...