Stephen Lo Wai-Chung, comisarul poliţiei din Hong Kong, a afirmat că ofiţerii doar au urmat procedurile căutând protestatari răniţi aflaţi în spitale în urma protestelor ample faţă de legea privind extrădările în China şi a recunoscut că numărul manifestanţilor care au fost violenţi şi vor fi puşi sub acuzare a fost mic, relatează The Guardian.
Wai-Chung a declarat că ofiţerii au urmat procedurile standard după ce a fost întrebat dacă poliţia a folosit fişele medicale pentru a căuta protestatarii prin spitale.
„Oricând ajunge lume la urgenţe, poliţia este responsabilă să verifice dacă a fost vorba de un accident, boală sau dacă au fost implicaţi în anumite infracţiuni. Acuzaţia că mergem în spitale şi căutăm oamenii pentru a le perturba tratamentul, nu sunt de acord cu ea”, a declarat el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Wai-Chung a refuzat să îşi ceară scuze pentru faptul că poliţia a folosit gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi bastoane, susţinând că au fost forţaţi să facă acest lucru după ce „o minoritate” din protestatari au devenit violenţi miercuri.
El a susţinut că punerea sub acuzare a mai multor protestatari a fost înţeleasă greşit.
„Nu susţinem că întreg protestul a fost un scandal. Unii protestatari au fost violenţi, de aceea situaţia a devenit violentă. În ceea ce priveşte protestatarii paşnici ... nu ar trebui să fie îngrijoraţi privind aceste acuzaţii”, a precizat el.
Dintre cele 32 de persoane arestate pentru manifestaţie până în prezent, doar cinci au fost puse sub acuzare pentru perturbarea liniştii publice.
Protestatarii au mărşăluit cu pancarte pe scria inclusiv „Ei sunt copii, nu huligani”.
Numărul protestatarilor de luni a fost semnificativ mai scăzut decât cel de duminică însă participanţii au rămas angajaţi cauzei. „Miza este viitorul Hong Kong-ului, este foarte important”, a declarat un protestatar de 29 de ani, care nu s-a dus la serviciu pentru a protesta.
Oamenii din Hong Kong au participat în ultimele zile la cele mai ample proteste din istoria recentă. Duminică aproape două milioane de persoane au ieşit pe străzi. Ei protestează faţă de un proiect de lege care ar permite extrădarea infractorilor în China şi deşi liderul Hong Kong-ului, Carrie Lam, a afirmat că proiectul de lege este suspendat momentan, protestatarii au informat că vor continua să iasă pe străzi până va fi anulat cu totul.
Proiectul de lege va permite cereri de extrădare de la autorităţile din China, Taiwan şi Macau pentru suspecţii acuzaţi de infracţiuni precum crima sau violul. Cererile vor fi apoi analizate individual, de la caz la caz.
Susţinătorii proiectului de lege argumentează că există protecţii pentru a preveni ca persoanele persecutate politic sau religios să fie extrădate în China.
Însă criticii susţin că proiectul de lege ar permite ca oamenii din Hong Kong să fie expuşi sistemului judiciar deficitar din China şi erodează independenţa juridică a teritoriului.
Oficialii din Hong Kong au argumentat că tribunalele din Hong Kong vor avea decizia finală pentru a permite extrădarea şi că suspecţii acuzaţi de infracţiuni politice sau religioase nu vor fi extrădaţi.
Un teritoriu chinez autonom, Hong Kong are propriile legi şi are în prezent acorduri de extrădare cu 20 de naţiuni, printre care şi SUA şi Marea Britanie, însă nu şi cu China.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.