Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a aterizat luni seara în Panama pentru prima sa vizită oficială în această ţară, în condiţiile în care preşedintele Donald Trump a ameninţat în repetate rânduri că va recupera Canalul Panama care, potrivit şefului Casei Albe, ar fi intrat sub influenţa Chinei, relatează Reuters şi The Associated Press.
În timpul vizitei sale din această săptămână, Pete Hegseth se va întâlni cu oficiali panamezi, precum şi cu şefi ai apărării din alte ţări din America Centrală, care participă la o conferinţă de securitate în capitala Ciudad de Panama.
În schimb, potrivit POLITICO, Hegseth nu va participa în persoană la o reuniune la sediul NATO, convocată pentru vineri, unde peste 50 de ţări vor discuta despre ajutorul militar pentru Ucraina. S-ar putea însă ca şeful Pentagonului să participe virtual. Reuniunea, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei sau Grupul de la Ramstein, a fost prezidată de fostul şef al Pentagonului Lloyd Austin până când Hegseth a predat ştafeta Germaniei şi Regatului Unit în acest an. Un oficial american din domeniul apărării a declarat că există discuţii în curs de desfăşurare cu privire la participarea lui Hegseth, în timp ce doi oficiali NATO au declarat că speră că, dacă acesta nu participă, măcar noul ambasador american la NATO, recent confirmat, Matthew Whitaker, o va face.
Preşedintele Donald Trump s-a plâns de multe ori de faptul că SUA au cedat către Panama controlul asupra căii navigabile în urmă cu mai bine de două decenii de ani şi a ameninţat că va „recupera” Canalul Panama, care este considerat una dintre cele mai importante căi navigabile din lume, din punct de vedere strategic, însă nu a oferit detalii cu privire la modul în care ar face acest lucru sau dacă ar putea fi necesară o acţiune militară.
Sean Parnell, purtătorul de cuvânt principal al Pentagonului, a declarat vineri că Hegseth va lua parte la întâlniri care „vor conduce eforturile continue de consolidare a parteneriatelor SUA cu Panama şi alte ţări din America Centrală spre viziunea americană comună a unei emisfere vestice paşnice şi sigure”. El nu a menţionat canalul, care a fost construit de SUA la începutul anilor 1900, în căutarea unor modalităţi de a facilita tranzitul navelor comerciale şi militare între coastele sale.
Washingtonul a predat controlul Panama la 31 decembrie 1999, în temeiul unui tratat semnat în 1977 de preşedintele Jimmy Carter. Trump a susţinut că preşedintele Carter a cedat canalul în mod „nesăbuit”.
După ameninţările lui Trump, un conglomerat cu sediul în Hong Kong a fost de acord să vândă participaţia sa majoritară într-o filială care operează porturile din apropierea Canalului Panama unui consorţiu care include BlackRock Inc., punând efectiv porturile sub control american. Acordul va oferi companiei americane de gestionare a investiţiilor BlackRock Inc. controlul asupra a 43 de porturi din 23 de ţări, inclusiv porturile Balboa şi Cristobal, situate la ambele capete ale Canalului Panama. Alte porturi se află în Mexic, Ţările de Jos, Egipt, Australia, Pakistan şi în alte ţări. Tranzacţia trebuie aprobată de guvernul din Panama, care a susţinut că deţine controlul deplin asupra canalului şi că exploatarea porturilor de către grupul cu sediul în Hong Kong nu reprezintă un control chinez asupra căii navigabile.
Parnell a mai declarat că Hegseth se va opri, de asemenea, la Baza Forţelor Aeriene Eglin pentru a vizita membrii serviciilor şi conducerea comandamentului Grupului Forţelor Speciale 7.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.