Ministrul iordanian de Externe Ayman Safadi este aşteptat duminică în Iran, pe fondul temerilor privind o escaladare militară între Iran şi Israel după asasinarea liderului Hamas şi comandantului Hezbollah.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diplomatul iordanian "se va deplasa astăzi (duminică) la Teheran pentru a se întâlni şi a face schimb de opinii cu oficiali iranieni pe teme bilaterale, regionale şi internaţionale", a anunţat agenţia oficială iraniană Irna.

Iordania, un vecin al Israelului cu care este legată printr-un tratat de pace din 1994, este un partener-cheie al Washingtonului în regiune.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Îngrijorările cu privire la o posibilă escaladare militară în Orientul Mijlociu au crescut cu o treaptă după ce Iranul şi aliaţii săi şi-au intensificat ameninţările la adresa Israelului în ultimele zile.

Într-un comunicat, diplomaţia iordaniană a precizat că Safadi "va transmite un mesaj din partea regelui Abdullah al II-lea către preşedintele iranian" privind "situaţia din regiune şi relaţiile bilaterale". Textul a adăugat că ministrul iordanian "va purta discuţii aprofundate" cu omologul său iranian.

Iranul, gruparea islamistă palestiniană Hamas şi aliatul său libanez Hezbollah au acuzat Israelul pentru moartea liderului mişcării islamiste palestiniene, Ismail Haniyeh, miercuri, la Teheran.

Eliminarea liderului palestinian survenise la doar câteva ore după un atac revendicat de Israel care l-a ucis pe şeful militar al mişcării libaneze, Fouad Chokr, marţi seara, în apropiere de Beirut.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ţara sa este la un "nivel foarte ridicat" de pregătire pentru orice scenariu, "atât defensiv, cât şi ofensiv".

Principalul aliat al Israelului, Statele Unite, au anunţat consolidarea prezenţei lor militare în Orientul Mijlociu, în special pentru a "spori sprijinul pentru apărarea Israelului".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.