Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat speranţa că Iranul se va retrage în ciuda ameninţării sale de a răzbuna asasinarea liderului Hamas la Teheran, în timp ce creşte temerea că războiul Israelului împotriva militanţilor palestinieni din Gaza ar putea escalada într-un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tensiunile regionale au crescut în urma asasinării lui Ismail Haniyeh, principalul lider al Hamas, miercuri, la o zi după ce un atac israelian la Beirut l-a ucis pe Fuad Shukr, un comandant militar de rang înalt al grupării libaneze Hezbollah, care, la fel ca Hamas, este susţinută de Iran.

Iranul şi Hamas au dat vina pe Israel pentru uciderea lui Haniyeh şi, împreună cu Hezbollah, au jurat să se răzbune. Israelul nu a revendicat sau negat responsabilitatea.               

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Întrebat de reporteri dacă Iranul se va retrage, Biden a spus sâmbătă, ca răspuns la o întrebare strigată: "Sper că da. Nu ştiu".               

Căutând să consolideze apărarea în Orientul Mijlociu ca răspuns la ameninţările din partea duşmanilor Israelului, Pentagonul a declarat vineri că va desfăşura avioane de luptă şi nave de război suplimentare în regiune.               

Moartea lui Haniyeh a fost una dintr-o serie de asasinate ale unor figuri importante ale Hamas, în timp ce războiul din Gaza se apropie de cea de-a 11-a lună, şi a alimentat îngrijorarea că conflictul din Gaza se transformă într-un război mai larg în Orientul Mijlociu.               

Hamas a declarat că a început un "amplu proces de consultare" pentru a alege un nou lider, la trei zile după asasinarea lui Haniyeh, care era imaginea diplomaţiei internaţionale a grupului

Statele Unite şi partenerii internaţionali, inclusiv Franţa, Marea Britanie, Italia şi Egipt, au continuat sâmbătă contactele diplomatice pentru a încerca să prevină o nouă escaladare regională.               

Statele Unite şi-au îndemnat cetăţenii care doresc să părăsească Libanul să înceapă să îşi facă planuri imediat, iar guvernul britanic şi-a sfătuit cetăţenii să "plece acum". Canada şi-a avertizat cetăţenii să evite orice călătorie în Israel, afirmând că acest conflict armat pune în pericol securitatea.                  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.