Şeful armatei sudaneze, generalul Abdel Fattah al-Burhan, s-a întors duminică la cartierul său general, la Khartoum, pe care l-a abandonat în august 2023 pe mâna rivalilor săi paramilitari, Forţele de Susţinere Rapidă (FSR), relatează AFP.
Această întoarcere intervine la două zile de la un atac cu dornă la principalul spital din El-Fache, capitala statului Darfurul de Nord, situat în vestul Sudanului, asediat de FSR, soldat cu 70 de morţi.
În războiul care devastează Sudanul din aprilie 2022, acest bilanţ a fost catalogat duminică drept ”îngrozitor” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
”Forţele noastre sunt în cea mai bună formă a lor”, a declarat generalul al-Burhan la cartierul general, potrivit unei înregistrări video difuzate de către armată. El adaugă că FSR ale rivalului său, generalul Mohamed Hamdane Daglo, sunt ”condamnate să dispară”.
Recucerirea cartierului general este cea mai mare victorie a armatei în capitală de la recucerirea Omdurman, oraşul-geamăn al Khartoumului, situat pe malul de vest al Nilului, în urmă cu aproape un an.
Armata sudaneză controlează, potrivit unor martori, cea mai mare parte a Bahri, în Darfurul de Nord, şi nordul şi centrul Omdurman. La sud de Khartoum, ea controlează baza Corpului Blindatelor.
La începutul conflictului, armata a piedut Khartoumul şi Omdurman. Încercuit în cartierul său general, generalul al-Burhan a fugit cu un elicopter, în august 2023, la Port-Soudan, un oraş care a devenit capitala de facto a ţării.
Armata anunţa vineri, într-un comunicat, că a făcut o joncţiune între trupele sale de la Khartoum-Nord şi Omdurman şi cele din apropierea cartierului general.
Armata anunţa că a ”expulzat” FSR din rafinăria de la Jaili, situată la nord de capitală, cea mai mare din ţară, al cărei control era revendicat de către rebeli de la începutul războiului.
În urmă cu două săptămâni, ea a recucerit Wad Madani, la sud de Khartoum, securizând astfel o intersecţie-cheie cu statele vecine.
Războiul s-a soldat cu zeci de mii de morţi şi a dezrădăcinat peste 12 milioane de locuitori ai Sudanului, în care foametea face ravagii în anumite regiuni, mai ales în vest şi sud.
Papa Francisc a deplâns duminică faptul că Sudanul este teatrul ”celei mai grave crize umanitare din lume”. El a cerut ameblor tabere să facă să tacă armele, iar comunitatea internaţională să furnizeze un ajutor internaţional şi să ”ajute beligeranţii să găsească rapid calea păcii”.
”ÎNCĂLCAREA DREPTULUI UMANITAR”
În Darfurul de Nord, atacul la Spitalul saudit El-Facher s-a soldat cu 70 de morţi şi 19 răniţi în rândul pacienţilor şi însoţitorilor acestora, a anunţat pe X directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Într-o rară declaraţie despre acest conflict, Arabia Saudită a denunţat duminică o ”încălcarea a dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar”.
Ea le cere beligeranţilor să ”asigure protecţie lucrătorilor medicali şi umanitari” şi să evite să ”ţintească civili”.
FSR, care controlează majoritatea Darfurului, asediază El-Facher din mai.
”CEL MAI BUN REMEDIU ESTE PACEA”
AFP nu a putut să verifice în od independent originea atacului de la spital.
Însă, potrivit unor activişti locali, FSR cereau ca armata şi aliaţii acesteia să părăsească oraşul până miercuri, înaintea unei ofensive.
Lupte intermitente sunt semnalate de atunci acolo, mai ales focuri de artilerie ale FSR la tabăra de deplasaţi de la Abu Shuk, atinsă de foamete şi în care bombardamente au ucis opt persoane vineri, potrivit unei organizaţii şi societăţii civile.
Potrivit unei surse medicale, Secţia de Urgenţă a spitalului saudit a fost ţintită cu drone de către SFR ”în urmă cu câteva săptămâni”.
Potrivti OMS, alt spital, la Al-Malha, la nord de El-Facher, a fost de asemenea atacat.
Cele două tabere - cărora Statele Unite le-au impus sancţiuni - sunt acuzate de ţintirea civililor şi de bombardarea fără discernământ a zonelor rezidenţiale, iar FSR sunt acuzate de epurare etnică, violenţe sexuale sistematice şi asedierea unor oraşe întregi.
În întreaga ţară, până la 80% dintre instituţiile de sănătate au fost scoase din uz, potrivit unor date oficiale.
”Îndemnăm în continuare la încetarea tuturor atacurilor împotriva îngrijirilor de sănătate şi să se permită un acces complet în vederea restaurării rapide a instalaţiilor avariate”, a subliniat Ghebreyesus.
”Mai presus de orice, poporul sudanez are nevoie de pace. Cel mai bun remediu este pacea”, insistă directorul etiopian al OMS.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...