Liderii europeni încearcă joi, într-un summit virtual, să afişeze o strategie comună în faţa ameninţării variantelor noului coronavirus, în pofida unor restricţii de circulaţie necoordonate şi unor divergenţe aprige pe tema unui viitor ”paşaport vaccinal”, relatează AFP.
Liderii Celor 27 se întâlnesc prin videoconferinţă, începând de la ora 14.00 GMT (16.00, ora României), în contextul în care numărul contaminărilor întârzie să scadă pe continent, din cauza unor campanii de vaccinare lente şi unei ascensiuni a variantelor britanică şi sud-africană ale noului coronavirus.
Îngrijorate, zece state membre UE au adoptat restricţii la frontieră. Comisia Europeană (CE) le-a somat pe şase dintre ele să prezinte explicaţii cu privire la restricţii ale circulaţiei pe care le consideră restrictive, temându-se de disfuncţionalităţi în lanţuri de producţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Între ele se află Belgia - care interzice orică călătorie neesenţială - şi Germania - care filtrează frontiera cu Cehia, Slovacia şi Tirolul austriac.
”Coordonarea este complicată, pentru că liderii consideră că prioritatea lor este să-şi protejeze populaţia”, notează un oficial european, care se aşteaptă la ”discuţii aprinse”
Cei 27 şi-au promis iniţial să adopte doar măsuri ”proporţionate” şi ”nediscriminatorii”. Însă variantele noului coronavirus au schimbat datele stuaţiei.
Variantele ”provoacă nervozitate şi o prudenţă legitme. O parte a guvernelor au reflexul - cel mai comod - de a închide frontiera”, recunoaşte un diplomat, care consideră că summitul este necesar ”să amintească regulile pe care ni le-am dat în mod colectiv”.
”CONFLICTUAL”
Potrivit unui proiect al concluziilor summitului, consultat de AFP, liderii europeni preconizează să reafirme că ”este necesară garantarea fluxului nestingherit al bunurilor şi serviciilor în piaţa unică”.
Însă ar urma să nu se decidă nimic cu privire la un certificat de vaccinare european, menit să faciliteze călătoriile în UE, potrivit unor surse concordante - mai ales în contextl în care campaniile de vaccinare rămân lente, din cauza ratării livrării laboratoarelor şi în pofida faptului că Bruxellesul preconizează în continuare să vaccineze 70% din populaţia UE până la jumătatea lui septembrie.
Evocarea unui astfel de certificat, în contextul în care doar 4,2% dintre europeni au fost vaccinaţi cu o singură doză de vaccin ”nu are niciun sens”, apreciază un diplomat. ”Ce să faci cu el? Să te duci la concert? Să iei avionul şi să pleci în vacanţă în Spania? Atunci când 95% dintre oameni nu au acces la vaccin este conflictual şi problematic”.
El subliniază mai ales că nu s-a stabilit că a fi vaccinat împiedică o contaminare a altor persoane.
”Toate statele sunt de acord să lucreze la un document care să asigure că ai fost vaccinat (...). Unii, foarte dependenţi de turism, vor să facă din el un mijloc de facilitare a venirii vizitatorilor în vară”, însă ”trebuie să avansăm împreună”, subliniază alt diplomat.
”PAŞAPORT VERDE”
Grecia pledează în favoarea unei accelerări în acest sens, în timp ce Franţa şi Germania sunt îngrijorate de o adâncire a prăpastiei între o minoritate privilegiată şi ceilalţi.
Şefii de stat şi de guverne UE s-ar putea mulţumi ”să îndemne la continuarea unei abordări comune” şi să promită ”să revină asupra acestui subiect”.
Grecia şi Ciprul au încheiat, fiecare separat, câte un acord turistic cu Israelul care le permite cetăţenilor lor vaccinaţi să călătorească fără restricţii cu ajutorul unui ”paşaport verde”.
O dovadă a rolului-cheie al campaniilor de vaccinare în vederea opririi pandemiei este un studiu de mare amploare în Israel, care a confirmat miercuri eficacitatea în condiţiireale a vaccinului Pfizer-BioNTech - dovedită până acum numai prin teste clinice.
Altă veste bună este că autorităţile americane au confirmat eficienţa vaccinului împotriva covid-19 într-o singură doză Johnson & Johnson, inclusiv împotriva variantelor SARS-CoV-2.
Şefii de stat şi de guverne UE urmează să analizeze de asemenea aprovizionarea cu vaccinuri a unor ţări terţe.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus ca UE şi Statele Unite să livreze ”cât mai rapid posibil” 13 milioane de doze de vaccin Africii, pentru ca acest continent să-şi vaccineze cei 6,5 milioane de membri ai personalului din sănătate.
La Bruxelles se subliniază că statele membre sunt libere, pe bază de voluntariat, să ofere dozele lor altor ţări - în paralel cu dispozitivul Covax, pe care UE îl susţine şi prin care s-au livrat primele doze gratuite în Ghana.
Însă ”a promite verzi şi uscate unor ţări terţe, în timp ce noi nu reuşim să accelerăm vaccinarea propriilor noastre populaţii, nu este de luat în calcul”, avertizează un dioplomat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...