Şefa Executivului de la Hong Kong Carrie Lam şi-a exprimat marţi speranţa ca absenţa violenţelor în marja marii manifestaţii în favoarea democraţiei de duminică să anunţe o ”întoarcere la calm” în fosta colonie britanică, refuzând însă să dea curs revendicărilor protestatarilor, relatează AFP.
Sute de mii de persoane au invadat cartiere din centrul Hong Kongului duminică, într-o nouă manifestaţie în masă care, spre deosebire de adunările din săptămânile precedente, nu a degenrat în confruntări între radicali şi forţe de ordine.
”Duminică, numeroşi locuitori ai Hong Kongului au participat la o manifestaţie în Victoia Park care a fost, în mod global, paşincă”, a declarat Lam într-o conferinţă de presă televizată.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
When asked by HKFP if #HongKong is still the world's freest economy, when firms like @cathaypacific are pressured by Beijing & state media to publish pro-gov't comments and fire staff, leader Carrie Lam refused to provide reassurances. https://t.co/xTFFQ9TiE5 pic.twitter.com/jvp3FYPYQl
— Hong Kong Free Press (@HongKongFP) August 20, 2019
”Sper din tot sufletul ca acest lucru să marcheze începutul întoarcerii la calm în societate şi un sfârşit al violenţelor”, a spus ea.
Această criză politică, cea mai gravă la Hong Kong de la retrocedarea în 1997, a apărut în iunie, în urma respingerii unui proiect de lege al Executivului local în favoarea Beijingului care viza autorizarea extrădărilor către China.
Manifestanţii au cinci revendicări fundamentale - între care abandonarea totală a proiectului legii extrădării, demisia lui Lam sau o anchetă cu privire la folosirea forţei de către poliţie, care a folosit mari cantitţi de gaze lacrimogene în ultimele săptămâni şi a tras adesea gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor.
Lam a anunţat că 174 de plângeri au fost depuse împotriva poliţiei de la începutul mişcării, la 9 iunie.
Ea a declarat că aceste plângeri vor face obiectul unei anchete ”aprofundate” a ”poliţiei poliţiilor”, al cărei şef este numit de către ea.
Aceste investigaţii interne ar urma să nu-i mulţumească pe manifestanţi, care cer deschiderea unei anchete independente.
Lam concentează furia manifestanţilor, care consideră că ea nu le-a făcut nicio concesie. Ea a anunţat că Guvernul său va continua ”o misiune de informare” cu privire la mijloacele de soluţionare a acestei crize fără precedent.
Şefa Executivului a adoptat marţi un ton mai conciliant, refuzând însă să anunţe abandonarea oficială a proiectului de lege al extrădării. În prezent, acesta este în mod oficial suspendat, ceea ce nu este suficient pentru manifestanţi.
”Proiectul de lege este mort”, a reafirmat ea. ”Nu prevedem să-l resuscităm”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...