Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat duminică un centru de primire a migranţilor de pe insula italiană Lampedusa, după ce prim-ministrul ţării, Georgia Meloni, a cerut ajutorul UE, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Peste 8.000 de migranţi au sosit pe insula italiană în ultimele trei zile.

Premierul Giorgia Meloni spune că Italia este pusă sub ”o presiune nesustenabilă”.

Sâmbătă, cadavrul unui nou-născut a fost recuperat dintr-o barcă de migranţi. Se crede că mama a născut în timpul călătoriei din Africa de Nord, transmite agenţia de presă Ansa, iar decesul este investigat.

Trupul copilului a fost plasat într-un sicriu alb şi dus la un cimitir din cartierul Imbriacola, din Lampedusa, a informat presa italiană.

La începutul acestei săptămâni, un băieţel de cinci luni s-a înecat în timpul unei operaţiuni de salvare în largul insulei, după ce o barcă care transporta migranţi peste mare din Africa de Nord s-a răsturnat.

Meloni face eforturi pentru o blocadă navală a Uniunii Europene, pentru a împiedica ambarcaţiunile să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge pe ţărmurile italiene.

Crucea Roşie Italiană a declarat sâmbătă că are de-a face cu aproximativ 2.500 de persoane la un centru de primire proiectat pentru 400 de sosiri.

Voluntarii şi personalul au oferit mii de mese toată săptămâna şi au ajutat la transferul noilor sosiţi în Sicilia şi în alte părţi.

Aproape 126.000 de migranţi au sosit în Italia în acest an, ceea ce reprezintă aproximativ dublu faţă de numărul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2022.

Meloni a spus că îi cere doamnei von der Leyen ”să realizeze personal gravitatea situaţiei cu care ne confruntăm” şi ”să accelereze imediat” punerea în aplicare a unui acord cu Tunisia.

Ţara nord-africană a devenit principalul punct de plecare pentru migranţii africani care încearcă să ajungă în Europa.

Acordul cu UE, care a fost semnat în iulie, este susţinut de 110 de milioane de euro, în numerar, pentru a opri contrabanda, întări frontierele şi returnarea migranţilor.

Creşterea sosirilor a condus sâmbătă la proteste ale unor locuitori din Lampedusa împotriva planurilor de a construi o nouă tabără de corturi pentru a găzdui migranţii.

"Am doi copii acasă. În ultimii ani, nu mi-a păsat de această problemă. Dar acum am un instinct de protecţie pentru copiii mei pentru că nu ştiu ce se va întâmpla cu Lampedusa în viitor", a declarat unul dintre protestatari.

"Lampedusa spune stop! Nu vrem tabere de corturi. Acest mesaj este pentru Europa si pentru guvernul italian. Locuitorii din Lampedusa sunt obositi", a spus un alt protestatar.

Jasmine Lozzelli, activistă care lucrează la Lampedusa, a declarat pentru BBC că migranţii ar trebui trimişi în Italia continentală.

”Nu este o problemă de număr, este o problemă a modului în care gestionaţi sistemul de recepţie. Dacă începi să faci salvări într-un mod corespunzător, cu nave mari, nu îi duci pe o insulă cu 5.000 de locuitori, îi duci pe continent. Ducerea lor în Lampedusa creează situaţia de urgenţă," a spus ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.