O secţiune a unei rachete ruseşti a intrat necontrolat în atmosfera Pământului, potrivit datelor US Space Command, care a urmărit coborârea acesteia, informează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Racheta Angara-A5 a fost lansată pe 27 decembrie, din portul spaţial Plesetsk din regiunea nord-vestică Arhanghelsk. Lansarea a testat o nouă secţiune superioară a rachetei, cunoscută ca Persei, potrivit agenţiei de presă TAS.

În general, rămăşiţele spaţiale ard la reintrarea în atmosfera Pământului şi reprezintă un risc minim pentru oameni, dar e posibil ca părţile mai mari să provoace pagube, dacă ajung în regiuni locuite.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Miercuri, US Space Command - care a urmărit coborârea noii secţiuni a rachetei - a spus că aceasta a reintrat în atmosfera terestră la ora 4:08 pm ET, deasupra părţii de sud a Oceanului Pacific.

Este imposibil de determinat exact unde au căzut resturile acesteia.

Tot miercuri, şeful Space Debris Office de la European Space Agency, Holger Krag, a declarat că partea rachetei ruseşti a călătorit cu 7,5 kilometri pe secundă. Deşi este puţin probabil ca resturile rachetei să provoace daune, „riscul este real şi nu poate fi ignorat”, a spus Krag.

În luna mai 2021, NASA a criticat China pentru că nu a urmat standardele privind controlul resturilor unei rachete folosite pentru staţia sa spaţială. Acestea au ajuns în Oceanul Indian.

Racheta rusească este estimat că e mai mică decât resturile celei chineze, cântărind în jur de 4 tone fără combustibil, faţă de cele 20 de tone ale rachetei chineze Long March 5B, a explicat Krag.

Secţiunea Persei are aproximativ 10 metri lungime şi a avut circa 16 tone de combustibil, a precizat Jonathan McDowell, astronom la Center for Astrophysics - Harvard & Smithsonian.

„Masa totală este aproape la fel ca secţiunea chineză, dar mare parte din ea este probabil lichid şi va arde la trecerea în atmosferă, aşa că riscul pentru sol este semnificativ mai mic. Cred”, a spus McDowell într-un e-mail. El a subliniat că nu a fost intenţionat ca segmentul să reintre în atmosfera Pământului, ci să sfârşească pe orbită, unde avea să rămână mii de ani. „Racheta nu a reuşit să repornească. Revenirea segmentului chinez a fost concepută - ei l-au lăsat deliberat într-o orbită joasă”, a completat astronomul.

Roscosmos a transmis CNN că lansarea a fost operată de Ministerul rus al Apărării, care nu a comentat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.