Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa vineri la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, în încercarea de a reduce tensiunile dintre ei legate de Ucraina, care au ieşit la iveală în ultimele săptămâni, au declarat pentru POLITICO oficiali germani şi francezi de rang înalt. Lor li se va alătura mai târziu în cursul zilei premierul polonez Donald Tusk, potrivit unui oficial german, marcând astfel prima reuniune de când Tusk a redevenit prim-ministru al Poloniei, în decembrie, a "Triunghiului de la Weimar", un format de dialog între cele trei ţări creat în 1991.
Întâlnirea a fost aranjată în grabă, scrie Reuters. Donald Tusk a confirmat reuniunea trilaterală marţi seară, într-un interviu pentru canalul de ştiri TVP Info, acordat după ce s-a întâlnit la Washington cu preşedintele Joe Biden.
"Am vorbit cu preşedintele despre cum să ne mobilizăm partenerii din Europa", a declarat Tusk. "Un summit al Triunghiului de la Weimar a fost convocat de urgenţă pentru vineri", a spus el.
Scholz şi Macron vor vorbi mai întâi unul cu celălalt înainte de a li se alătura Tusk, a declarat o sursă guvernamentală germană.
Întâlnirea are loc după tensiuni între liderii francez şi german pe teme precum politica ucraineană, stârnite cel mai recent de faptul că Macron nu a exclus desfăşurarea de trupe terestre în Ucraina.
De la formarea noului guvern polonez, la sfârşitul anului trecut, a avut loc o singură întâlnire la nivel de miniştri de externe a Triunghiului de la Weimar, dar toate cele trei ţări şi-au exprimat dorinţa de a intensifica relaţiile.
FRICŢIUNI FRANCO-GERMANE
Liderii intenţionează ca întâlnirea să fie o demonstraţie de unitate după o perioadă tensionată în care fricţiunile franco-germane privind Ucraina au degenerat într-o adversitate deschisă, scrie POLITICO.
Tensiunile - de lungă durată - au început să dea în clocot la sfârşitul lunii februarie, când Macron a refuzat să excludă trimiterea de trupe occidentale pentru a lupta în Ucraina, promiţând să facă "tot ceea ce este necesar pentru a se asigura că Rusia nu poate câştiga acest război". Un Schol mai precaut a ripostat, excluzând trimiterea de trupe terestre din partea ţărilor europene.
Câteva zile mai târziu, Macron a părut să îi răspundă direct lui Scholz. "Europa se confruntă în mod clar cu un moment în care va fi necesar să nu fim laşi", a declarat el în faţa unei audienţe la Praga.
Declaraţiile lui Macron au fost "ceva ce nu ajută cu adevărat la rezolvarea problemelor pe care le avem atunci când vine vorba de a ajuta Ucraina", a replicat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Oficialii germani se plâng în privat că, în timp ce Macron are un discurs dur, sprijinul militar francez pentru Ucraina nu este nici pe departe atât de mare pe cât a oferit Germania.
Institutul Kiel din Germania, care compilează contribuţiile naţionale la efortul de război al Ucrainei, clasează Franţa ca fiind clar în urmă, cu 640 de milioane de euro ca ajutor militar, în comparaţie cu Germania, care a oferit sau a promis 17,7 miliarde de euro.
Francezii contestă aceste cifre şi susţin că oferă armele care contează cu adevărat. "Franţa a optat pentru eficienţă operaţională în ajutorul său militar pentru Ucraina: promiteţi ceea ce puteţi livra, livraţi ceea ce puteţi promite", a declarat recent ministrul forţelor armate, Sébastien Lecornu, într-o postare pe X.
CARE SUNT ŞANSELE UNEI ÎMPĂCĂRI
Macron a amânat săptămâna aceasta o vizită planificată de mult timp în Ucraina, pe fondul tensiunilor cu aliaţii din cauza retoricii sale tot mai radicale. Duminică, Palatul Elysée a anunţat că vizita va avea loc în "următoarele două săptămâni".
Decizia de a o amâna a fost luată pentru a da timp ca discuţiile cu aliaţii să producă "rezultate tangibile" pentru Ucraina, a declarat pentru POLITICO un diplomat francez.
Macron ar urma să sosească la Cancelaria din Berlin vineri în jurul prânzului pentru discuţia bilaterală cu Scholz. Întâlnirea Macron-Scholz va fi urmată apoi de o discuţie trilaterală cu Tusk. Liderii au încercat să prezinte formatul de la Weimar ca un vehicul pentru consolidarea securităţii europene, deşi nu este deloc clar dacă alăturarea lui Tusk la discuţie va contribui la atenuarea fricţiunilor de lungă durată dintre Scholz şi Marcon, scrie POLITICO.
Oficialii din guvernul lui Tusk şi-au exprimat mai degrabă simpatia faţă de retorica mai dură a lui Macron, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski declarând recent că prezenţa trupelor NATO în Ucraina "nu este de neconceput".
Un oficial german de rang înalt a declarat că nu sunt aşteptate decizii sau anunţuri concrete în urma discuţiilor de vineri, al căror scop este de a trimite doar un nou semnal de unitate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.