Parlamentarii europeni vor să verifice dacă Qatarul a influenţat în mod incorect un acord-cheie din transportul aerian, intens criticat la momentul încheierii sale, prin care compania aeriană Qatar Airways obţine acces nelimitat pe piaţa UE. În condiţiile în care această ţară este bănuită că a mituit oficiali europeni pentru a cumpăra influenţă politică, europarlamentarii explorează modalităţi de a restricţiona acordul profitabil cu compania aeriană din emirat, scrie Politico.eu, care a văzut un e-mail în acest sens din partea Karimei Delli, preşedinta Comisiei pentru transporturi din PE.
Acordul UE - Qatar Airways a fost încheiat anul trecut. Negocierile UE cu Qatarul în domeniul aviaţiei au fost puternic criticate la vremea respectivă de companiile aeriene europene, care se temeau de concurenţa neloială din partea conexiunilor aeriene ale Qatar Airway către destinaţii din Asia, dar a fost criticat şi de concurenţii direcţi ai Qatar Airways din Golf, ale căror conexiuni către Europa rămân limitate. Acordul înlocuieşte o serie de acorduri bilaterale şi a fost prezentat de susţinătorii săi ca o modalitate de a asigura o concurenţă loială şi de a avea standarde comune, sociale şi de muncă. Cu toate acestea, înţelegerea a fost blamată de o parte a sectorului aviatic european.
"Acordul cu Qatarul nu este nici în interesul angajaţilor europeni şi nici al industriei aviatice europene", a declarat anul trecut, la semnarea acordului, Maria-Pascaline Murtha, membră a consiliului de administraţie al sindicatului german al piloţilor Vereinigung Cockpit.
Începând de vineri, Bruxelles-ul este zguduit de acuzaţii potrivit cărora emiratul din Golf a cumpărat influenţă în Parlamentul European. Fosta vicepreşedintă a Parlamentului, Eva Kaili, este cel mai important nume dintre cei patru oficiali care au fost arestaţi în cadrul unei anchete deschise de autorităţile belgiene. Poliţiştii au reperat plăţi suspecte în valoare de peste 1,5 milioane de euro.
Karima Delli, preşedinta comisiei pentru transporturi din Parlamentul European, care a negociat afacerea cu Qatar Airways, trage un semnal de alarmă, într-un e-mail obţinut de POLITICO. Delli, o europarlamentară franceză din grupul Verzilor, a avertizat că este posibil ca emiratul să fi intervenit în deciziile interne ale Parlamentului atunci când a acceptat acest acord.
"Având în vedere evoluţiile recente, ratificarea acestui acord în acest stadiu ar putea fi dificilă până când nu se va stabili dacă au fost îndeplinite condiţiile de transparenţă şi imparţialitate", a scris ea într-o scrisoare adresată coordonatorilor grupurilor politice din comisia pe care o conduce.
În ceea ce priveşte posibila renunţare la ratificarea acordului încheiat anul trecut, ea a adăugat că ar trebui să fie cerute clarificări de la Comisia Europeană. "(Avem nevoie de clarificări) pentru a ne informa rapid cu privire la procesul de ratificare în curs de desfăşurare a Acordului aerian UE-Qatar şi pentru a ne anunţa când se aşteaptă să înceapă procedura de aprobare", spune Delli.
Ea a promis că va colabora cu ancheta internă pe care a decis-o preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va declasifica documente şi va pune la dispoziţie declaraţii legate de Qatar, "dacă acestea sunt solicitate".
Europarlamentara s-a declarat şocată de dezvăluirile privind mita dată de Qatar. "Este de la sine înţeles că subscriu la fiecare cuvânt rostit de preşedinta Roberta Metsola. Îi împărtăşesc dorinţa de a face lumină deplină asupra interferenţelor şi presupusei corupţii de care este bănuit Qatarul în cadrul instituţiei noastre", a spus ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.