O licitaţie cu strigare pentru închirierea spaţiilor comerciale de pe Aeroportul Internaţional Chişinău - singura poartă aeriană a ţării - a fost anulată săptămâna aceasta, pentru că nu s-au prezentat decât două companii, una franceză şi una moldoveană, ceea ce l-a făcut pe ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, să afirme că procesul a fost „sabotat” de oligarhul fugar Ilan Şor. Pe de altă parte, compania franceză a fost acuzată că ar fi venit direct la invitaţia preşedintei Maia Sandu, ceea ce a determinat Preşedinţia să reacţioneze joi, iar reprezentantul acestei firme a venit cu o serie de clarificări, dezminţind inclusiv că ar exista o anchetă de corupţie în România în care ar fi implicată firma.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Agenţia Proprietăţii Publice (APP) din Republica Moldova a anunţat marţi relansarea licitaţiei publice în vederea selectării unei companii pentru spaţiile comerciale cu destinaţia de alimentaţie publică şi comerţ specializat din incinta Aeroportului Internaţional Chişinău. Anunţul a venit după ce, la prima licitaţie cu strigare organizată de Guvern au participat doar două companii – Lagardere şi LeBridge, scrie NewsMaker.

Şeful APP, Roman Cojuhari, susţine că prima licitaţie nu a asigurat o concurenţă „suficientă”, iar ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, este de părere că licitaţia a fost „sabotată” de oligarhul fugar Ilan Şor (firmele controlate de Ilan Şor deţin în prezent aceste spaţii comerciale - n.r.). „Au fost identificate carenţe, s-a lansat o anchetă internă şi ne vom clarifica”, a declarat, miercuri, Spînu în cadrul unei emisiuni televizate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior, şi avem obligaţia să anulăm licitaţia şi să iniţiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânşi. Scopul lui Şor a fost să continue să extragă bani din spaţiile aeroportului şi să blocheze o licitaţie corectă”, a scris Spînu şi într-o postare pe reţele sociale.

Baptiste Duguit, vicepreşedintele Lagardere Travel Retail, a declarat că firma pe care o reprezintă a venit în Moldova la invitaţia preşedintei Maia Sandu, cu scopul de a închiria spaţii comerciale în zona Duty Free din incinta Aeroportului Internaţional Chişinău. Duguit a spus că şefa statului a lansat invitaţia în timpul unui forum, la Paris, în toamna anului 2022, iar reprezentanţii companiei „au fost seduşi” de deschiderea şi oportunităţile de afaceri din Republica Moldova.

REACŢIA PREŞEDINŢIEI

„În decembrie 2022, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se afla la Paris, participa la o reuniune. (…) Ne-a încurajat să urmărim îndeaproape situaţia din jurul aeroportului, estimând că ar putea fi o oportunitate de dezvoltare a afacerilor în următorii ani. Am fost seduşi de deschiderea acestei ţări, de interesul autorităţilor vizavi de un potenţial investitor ca noi. Şi în anul 2023, când s-au întrunit condiţiile necesare, am revenit prin a arăta autorităţilor moldoveneşti interesul nostru pentru activitatea în Aeroport. Am venit de mai multe ori pe parcursul anului 2023 pentru a studia situaţia reală, dar şi pentru a ne întâlni cu diferite persoane reprezentante ale autorităţilor, dar şi ale aeroportului. Am avut întrevederi, de exemplu, cu domnul Alaiba, ministrul economiei, cu directorul APP, cu directorul aeroportului, dar nu m-am întâlnit niciodată cu domnul Spînu”, a declarat Baptiste Duguit, vicepreşedintele Lagardere Travel Retail, într-o conferinţă susţinută joi la Chişinău.

În reacţie, Adrian Băluţel, consilierul preşedintei Maia Sandu, a ţinut să precizeze că şefa statului „nu a avut niciodată nicio întâlnire individuală cu compania franceză”. Băluţel a subliniat însă că Maia Sandu promovează investiţiile în Moldova la forumurile la care participă.

„Preşedinta participă la multe forumuri internaţionale de business, inclusiv în Franţa, unde participă zeci de investitori şi unde Maia Sandu promovează Moldova ca spaţiu sigur pentru investiţii de calitate care să contribuie la dezvoltarea economiei Republicii Moldova, deschiderea a noi locuri de muncă şi creşterea bunăstării”, a scris Adrian Băluţel pe reţelele sociale.

„ZVONURI PE INTERNET”

Reprezentantul companiei Lagardere Travel Retail, Baptiste Duguit, a ţinut, joi, o conferinţă de presă la Chişinău pentru a răspunde criticilor şi „zvonurilor” răspândite pe internet şi pentru a comenta decizia autorităţilor de la Chişinău de a anula, pe ultima sută de metri, licitaţia de la Aeroport.

Compania Lagardere este lider global în travel retail şi are circa 500 de puncte de vânzare, în 42 de ţări, a spus Duguit. „Urmărim de mai mulţi ani posibilităţile de investire în Moldova”, a asigurat reprezentantul.

„Am fost puţin surprinşi şi chiar decepţionaţi, pentru că din punctul nostru de vedere, procesul a fost unul transparent şi clar”, a spus Duguit despre anularea licitaţiei. „În continuare vom urmări îndeaproape cum va evolua această nouă licitaţie, condiţiile care vor fi anunţate de autorităţi şi vom decide împreună cu Consiliul de administraţie dacă răspundem la această licitaţie sau nu. În ciuda anulării acestei licitaţii şi a tuturor informaţiilor defăimătoare, apărute în presă, în ultimul timp, continuăm să rămânem aproape, să urmărim situaţia şi să răspundem, eventual, la noile provocări”, a spus Duguit, care a dezvăluit că firma plănuia investiţii de 3-4 milioane de euro pentru aeroportul din Chişinău.

La capitolul „zvonuri pe internet”, Duguit a ţinut să dezmintă şi anumite informaţii despre existenţa unui dosar de corupţie în România. „În prezent nu este nicio anchetă pe fapte de corupţie sau alte infracţiuni în România. Este frustrant să găsim aşa informaţii atât în România, cât şi în Moldova, cu acuzaţii false la adresa companiei noastre, în condiţiile în care concurenţii noştri, atât din Moldova, cât şi din România, sunt suspectaţi şi de multe ori cu acuzaţii dovedite de fapte de corupţie”, a declarat Duguit.

El a mai spus că are nedumeriri în privinţa anulării licitaţiei, dar continuă să aibă încredere în autorităţile de la Chişinău.

AEROPORTUL CHIŞINĂU, UN OBIECTIV STRATEGIC

În ultimul an, aeroportul din Chişinău, singurul din ţară, a fost de multe ori subiect de ştiri. Conducerea prooccidentală a ţării a încercat să elimine influenţa pe care o exercita aici, prin afacerile sale, oligarhul Ilan Şor, condamnat în cazul „furtului miliardului” din băncile Republicii Moldova.

Unele companii aeriene şi-au anulat afacerile din Moldova, mai ales după invazia rusă din Ucraina, iar în vara anului trecut s-a petrecut un incident sângeros pe aeroport când un cetăţean din Tadjikistan a deschis focul şi a împuşcat mortal două persoane.

De asemenea, mai multor persoane străine, inclusiv unui oficial rus, le-a fost interzisă, pe aeroport, intrarea în Republica Moldova. Şi George Simion s-a numărat printre acestea.  

Într-un interviu acordat în urmă cu un an presei italiene, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declara că planul Rusiei de a înlocui conducerea prooccidentală a Moldovei - un complot care fusese descoperit atunci de serviciile de informaţii ucrainene - a fost confirmat după aceea şi de ţările europene şi se leagă de dorinţa Moscovei de a avea sub control aeroportul din Chişinău pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

CITEȘTE ȘI Zelenski: Maia Sandu nu mi-a cerut niciodată ajutorul, dar Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova
CITEȘTE ȘI Tiraspolul s-ar pregăti să ceară, săptămâna viitoare, anexarea la Federaţia Rusă, susţine un politician transnistrean. Liderul regiunii separatiste a convocat un congres extins, iar Putin se adresează vineri Parlamentului rus. Reacţia Chişinăului

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.