Şase copii au murit în Marea Britanie din cauza unor infecţii invazive cu streptococul A, care provoacă scarlatina, o boală uşoară, dar a cărei incidenţă este în creştere în această ţară, au anunţat vineri autorităţile sanitare.
Agenţia pentru Sănătate şi Siguranţă din Marea Britanie (UKHSA) a îndemnat părinţii să fie vigilenţi, după ce în acest sezon în Anglia au fost înregistrate cinci decese la copii sub 10 ani în termen de şapte zile de la diagnosticarea cu boala streptococică invazivă de grup A. Un al şaselea deces a fost înregistrat în Ţara Galilor, relatează AFP, preluată de „Le Figaro”.
În timpul ultimului sezon de streptococ A (2017-2018), în Anglia au fost înregistrate patru decese la copii sub 10 ani.
Autorităţile sanitare constată acum o creştere a acestui tip de infecţie invazivă în comparaţie cu sezoanele anterioare pandemiei Covid-19.
Streptococul A poate provoca infecţii uşoare sau fatale, în special atunci când ajunge în sânge, boli precum angina streptococică, impetigo (infecţie a pielii) şi scarlatina. Autorităţile sanitare investighează, de asemenea, indicii că infecţii respiratorii grave sunt cauzate de această bacterie.
Cu toate acestea, "nu există nicio dovadă că circulă o nouă tulpină", a precizat agenţia britanică, sugerând că probabila cauză a creşterii numărului de infecţii este creşterea circulaţiei bacteriilor şi a contactului cu acestea.
Scarlatina, o boală în general uşoară, dar foarte contagioasă, a înregistrat o creştere bruscă, cu 851 de cazuri raportate în săptămâna 14-20 noiembrie, faţă de o medie de 186 în aceeaşi perioadă a anilor precedenţi.
Streptococul A "cauzează de obicei o uşoară durere în gât sau o infecţie care poate fi uşor tratată cu antibiotice", a declarat într-un comunicat dr. Colin Brown, directorul adjunct al agenţiei pentru siguranţă sanitară.
"În circumstanţe rare, această bacterie poate pătrunde în sânge şi poate provoca boli grave, numite infecţii invazive cu streptococ A", a adăugat el, îndemnând părinţii să urmărească simptomele şi să solicite asistenţă medicală cât mai curând posibil, astfel încât copiii lor să poată fi trataţi rapid, înainte ca infecţia să devină gravă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.