Atacuri nocturne imputate Israelului au ucis şapte combatanţi - sirieni şi iranieni - în Siria, potrivit unui ONG, în contextul în care statul evreu denunţă cu regularitate prezenţa militară a inamicului său iranian în această ţară devastată de război, relatează AFP.
Israelul nu a revendicat atacul, care a avut loc cu puţin înainte de miezul nopţii de joi spre vineri, în apropierea capitalei siriene Damasc.
Însă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a evocat ”atacuri aeriene” efectuate de Israel, iar o sursă militară citată de presa de stat siriană tiruri de ”rachete” provenind din spaţiul aerian al Platoului ”Golan sirian ocupat”.
De la începutul Războiuluidin Siria, în 2011, Israelul a comis sute de atacuri vizând poziţii militare ale puterii lui Bashar al-Asaad, dar şi aliaţii acestuia de neclintit - Iranul şi Hezbollahul libanez, doi inamici ai statului evreu.
Potrivit SOHR, care dispune de o vastă reţea de surse în întreaga Sirie, rachete au vizat ”sectorul aeroportului de la Damasc” şi au ucis trei militari sirieni şi patru membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republice islamice Iran.
Bombardamentele au vizat atât un ”vehicul” pe drumul care asigură o legătură între aeroport şi cartierul de periferie Sayeda Zeinab, în sudul Damascului, cât şi o ”încărcătură de armament” la puţin timp după sosirea unui avion cargo pe aeroport, a declarat pentru AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman.
În capitala siriană, un corespondent AFP a auzit explozii puternice.
Presa de stat siriană nu a anunţat victime. Însă agenţia oficială siriană de presă Irna a anunţat vineri că apărarea antiaeriană a fost activată împotriva unor ”ţinte ostile pe cerul Damascului”.
O sursă militară citată de agenţia siriană a anunţat tiruri de ”rachete provenind din Golanul sirian ocupat” de către Israel.
Apărarea antiaeriană ”a doborât un anumit număr de rachete inamice înainte ca acestea să-şi atingă ţinta”, a dat asigurări sursa citată.
”TRANSFER DE ARMAMENT”
Lideri israelieni s-au exprimat în mai multe rânduri în mod public cu privire la campania lor în Siria, subliniind că Israelul nu va permite acestei ţări devastate de război să devină un ”cap de pod” al Teheranului.
La 6 februarie, 23 de militari sirieni şi combatanţi străini au fost ucişi în atacuri israeliene în Siria care au vizat instalaţii militare în regiunea Damasc şi în sudul ţării.
În noiembrie, armata israeliană a revendicat o serie de atacuri aeriene vizând ţinte militare aparţinând forţelor guvernamentale şi Forţei al-Qods a Gardienilor Revoluţiei, soldate cu 23 de morţi în rândul combatanţilor, inclusiv 16 străini, potrivit SOHR.
Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a confirmat atunci că Forţa al-Qods, însărcinată cu operaţiunile externe ale republicii islamice, s-a aflat între ţintele sale.
El a acuzat atunci Iranul că se pregătea de atacuri vizând israelul şi a dat asigurări că face totul pentru a le împiedica.
”Asta include măsuri necesare în vederea împiedicării transferului de armament letal din Iran în Siria, indiferent că sunt pe cale aeriană sau terestră”, sublinia Netanyahu atunci.
Declanşat în martie 2011 prin reprimarea în sânge a unor manifestaţii antiguvernamentale de către regim. Războiul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi a aruncat pe drumul exilului milioane de oameni.
De-a lungul timpului, conflictul a devenit tot mai complex, prin implicarea unor puteri regionale şi internaţionale.
Principalul front al Războiului din Siria se află în prezent în nord-vestul ţării, unde forţele regimului al-Assad şi aliatul său rus încearcă să recucerească regiuni aflate sub controlul jihadiştilor şi rebelilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...