Uniunea Europeană (UE) a prelungit vineri cu şase luni sancţiunile impuse Rusiei din cauza Războiului rus din Ucraina şi pregăteşte noi măsuri împotriva Moscovei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UE a impus Rusiei nouă serii de sancţiuni de la lansarea ofensivei militare ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Aceste măsuri au vizat principalele exporturi de petrol ale Rusiei, au scos băncile ruseşti din sistemul mondial de plată SWIFT şi l-au vizat persoanl pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Josep Borrell şi-a exprimat vineri, la Pretoria, iritarea faţă de relaţiile strânse dintre Africa de Sud şi Rusia, în plin război în Ucraina.

Africa de Sud, principala putere industrială de continent, a refuzat să condamne invazia rusă a Ucrainei şi a anunţat că găzduieşte - în perioada 17-27 februarie - exerciţii maritime comune cu Rusia şi China.

Aceste exerciţii ”nu sunt cel mai bun lucru”, a denunţat Josep Borrell în cadrul acestei vizite la Pretoria, unde s-a întâlnit cu omoloaga sa sud-africană Naledi Pandor.

Un Parchet Internaţional însărcinat să adune probe ale crimei de agresiune a Rusiei în Ucraina poate fi înfiinţat ”rapid”, într-o ”primă etapă”, în vederea înfiinţării unui Tribunal Special, a anunţat vineri comidarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders.

Acest ”Centru Internaţional de Coordonare în vederea anchetării crimei de agresiune” ar urma să fie instalat la Haga, în sediul EUROJUST, agenţia UE de cooperare judiciară în domeniul penal, potrivit Comisiei Europene (CE).

Pe de altă parte, Rusia i-a cerut ambasadorului Letoniei la Moscova să părăsească ţara ”în (termen de) două săptămâni”, la patru zile după ce Riga i-a ordonat ambasadorului Rusiei să părăsească ţara, în contextul unor tensiuni puternice legate de Ucraina.

”Ambasadorul Letoniei, (Maris) Riekstins, primit ordinul să părăsească Federaţia rusă în două săptămâni”, a anunţat vineri, într-un comunicat, Ministerul rus de Externe, denunând ”rusofobia totală” a Rigăi.

Diplomaţia rusă consideră că ”întreaga responsabilitate a actualei situaţii revine conducerii statului leton”.

Cu toate acestea, preşedintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări că va continua ”să stea de vorbă cu Rusia”, în pofida criticilor pe care le provoacă şi a îndemnat China să se pronunţe împotriva ”războiului imperialist” al Rusiei în Ucraina.

”Toate ţările noastre au o poziţie de respectat, cea a respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale (...), indiferent care ne sunt prieteniile, alianţele pe care le putem face”, a subliniat şeful statului francez vineri, la o recepţie, la Palatul Elysée, cu ocazia Anului Nou lunar.

”Unii, în alte vremuri, mi-au reproşat că stau de vorbă cu Rusia, dar voi continua să vorbesc cu Rusia”, a declarat Emmanuel Macron, unul dintre puţinii şefi de stat occidentali care au păstrat contactul cu liderul de la Kremlin, după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina.

”Dar cine ar putea să apere posibilitatea unei ordini internţaionale libere şi stabile, dacă noi închidem ochii în faţa unui război imperialist?”, a tunat el, adresându-se Chinei.

”Suntem toţi responsabili de această ordine şi trebuie să facem să fie respectată fiind pur şi simplu clari cu privire la principiile noastre”, a subliniat Emmanuel Macron în faţa nor personalităţi economice, artistice şi universitare cu legături cu Asia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.