Ministrul italian de extremă dreapta Matteo Salvini, care se impune drept cel mai puternic om în Guvernul populist de la Roma, şi-a afişat la Washington ”proximitatea” cu administraţia lui Donald Trump, relatează AFP.
Vicepremierul italian nu a fost primit luni de către locatarul Casei Albe, însă s-a întâlnit cu secretarul de Stat Mike Pompeo, iar apoi, la Casa Albă, cu vicepreşedintele Mike Pompeo.
Pompeo a salutat ”valoarea” relaţiilor americano-italiene, iar Pence a insistat asupra ”priorităţilor împărtăşite” de către cele două ţări.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Matteo Salvini, a cărui Ligă tocmai a obţinut o victorie în alegerile europene, consolidându-şi astfel poziţia în cadrul fragilului Guvern de coaliţie cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), şi-a evocat în treacăt acţiunea în lupta împotriva imigraţiei clandestine.
El a încercat, în schimb, să-şi forjeze o statură internaţională, subliniindu-şi ”viziunea împărtăşită” cu Guvernul miliardarului republican ”cu privire la Iran, Venezuela, Libia, situaţia în Orientul Mijlociu, dreptul de existenţă al Israelului şi îngrijorară faţă de aroganţa chineză faţă de Europa şi continentul african”.
La fel ce Trump, el a pledat în favoarea unui dialog cu Rusia lui Vladimir Putin, în vederea unei ”apropieri a Moscovei de sistemul valorilor occidentale, în loc să fie lăsată în braţele Beijingului”.
Tot ca Trump, Salvini a denunţat o gestionare defectuoasă atribuită ONU.
Şi, la fel ca preşedintele american, el a apărat în ţara sa o scădere masivă a impozitelor, în pofida reticenţelor Bruxellesului, din cauza deficitului şi datoriei publice a Italiei, mergând până la a pleda în favoarea unui ”buget trumpian” în Peninsulă.
POMPEO, INVITAT ÎN ABRUZZO, DE UNDE SUNT ORIGINARI BUNICII SĂI
Salvini a aplicat, pe teritoriul american, o serie de lovituri propriului Guvern.
Astfel, el s-a distanţat din nou de semnarea unui acord cu privire la proiectul chinez al ”Noilor Drmuri ale Mătăsii”, după ce Italia a devenit prima ţară membră a Grupului Celor Şapte (G7) care i s-a alăturat, spre marea nemulţumire a Statelor Unite, care-l denunţă drept un instrument al veleităţilor hegemonice ale Beijingului.
El a deplâns, de asemenea, faptul că Executivul său nu l-a recunoscut încă pe opozantul venezuelean Juan Guaido drept preşedinte interimar, la fel ca Washingtonul şi alte ţări europene. ”Dacă ar ţine de mine, l-am fi recunoscut deja”, a strecurat el într-o conferinţă de presă.
Uniunii Europene (UE), pe care Donald Trump nu scapă vreo ocazie fără s-o atace, Matteo Salvini i-a criticat ”fragilităţile”.
”Cred că pot să spun că Italia este ţara cea mai fiabilă, coerentă şi credibilă ca interlocutor al Statelor Unite în Europa, având în vedere că alţii, ca Berlinul şi Parisul, au avansat alte idei”, a lansat el după întâlnirea cu Mike Pence, prezentându-se drept ”alternativa la superputerea franco-germană”.
Administraţia Trump şi miliardarul însuşi nu-şi ascund afinităţile cu Guvernul de extremă dreapta şi populist din Italia, care a devenit bardul la Washington al ”Italia first”.
”Abordarea lui Salvini în domeniul politicii externe (...) se inspiră puternic din strategia «America First», America mai întâi a preşedintelui Trump, ceea ce creează fracturi cu Mişcarea Cinci Stele şi incertitudini în echilibrele europene”, subliniază cercetătoarea italiană Giovanna De Maio, de la cercul de reflceţie american Brookings Institution.
Evocând legăturile şefului Ligii cu ”cercurile de extremă dreapta americane”, şi mai ales cu Steve Bannon, fostul consilier apropiat al lui Donald Trump, ea aminteşte că o susţinere a administraţiei americane îi poate da greutate în Europa, în tentativa sa de a se impune ca ”şef al frontului suveranist”.
Matteo Salvini, care l-a convins pe Mike Pompeo să viziteze în toamnă Abruzzo - o regiune situată în centrul Italiei de unde sunt originari bunicii şefului diplomaţiei americane - a încercat să exploateze aceste afinităţi, lărgindu-le la alte ţări.
”Între Italia, Statele Unite, Israel, Brazilia, Polonia şi Ungaria există o proximitate în viziunea asupra lumii, dreptuilor şi valorilor”, a dat el asigurări, subliniind că Liga nu este ”izolată”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.