Salvatori efectuau duminică ultime căutări, în estul Turciei, ale unor supravieţuitori, în dărâmăturile unor imobile care s-au surpat în timpul puternicului cutremur de vineri, soldat cu 36 de morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Sürsürü, un cartier în oraşul Elazig, situat în apropiere de epicentrul acestui seism de magnitdinea 6,7, care a avut loc vineri seara, trei corpuri fără viaţă au fost găsite între dărâmărturile unui imobil locuit.

Aflând că o rudă de-a lor se afla între victime, femei care aşteptau în apropiere au izbucnit în lacrimi, a cnstatat un corespondent AFP.

Potrivit autorităţilor turce, numărul provizoriu al victimelor se ridica duminică seara la 36 de morţi şi peste 1.600 de răniţi. Aproximativ 100 de persoane erau în continuare spitalizate, dintre care 13 în stare gravă.

Salvatorii, pe un frig glacial, au scos 46 de persoane în viaţă din mormane de moloz, începând de vineri seara.

Însă la 48 de ore de la cutemur şi în contextul în care temperatura urmează să scadă sub -10°C în cursul nopţii de duminică spre luni, speranţa găsirii unor supravieţuitori scade.

Grăbiţi de timp, salvatorii procedau cu precauţie, pentru a evita surparea dărâmăturilor.

La Sürsürü ei înlăturau molozul pe rând, iar un câine amuşina dărâmăturile în căutarea vreunei piste.

DORMIT ÎN TREN

”Allah să-i ajute”, declară Hasan Duran, un pensionar cu o bonetă neagră pe cap.

Acestui locuitor al cartierului i-a fost ”frica vieţii” sale atunci când a avut loc cutremurul, vineri seara. ”Imobilul se legăna ca un leagăn. Am trăit mai multe cutremure, dar niciodată aşa ceva”, declară el cu mâinile întinse către un foc.

Frica locuitorilor rămâne vie din cauza replicilor - peste 600 de vineri seara - care zguduie regiunea Elazig.

Aproximativ 1.000 dintre ei au petrecut noaptea în trenuri, transformate în cazare de urgenţă, în Gara din Elazig.

”Nu riscăm să fim prinşi de vreo prăbuşire şi este mai cald decât într-un cort”, rezumă Berivan Arslan, în vârstă de 55 de ani, care şi-a părăsit apartamentul din cauza fisurilor în faţada imobilului.

Împreună cu fiica sa şi două nepoate, care se joacă cu o păpuşă, ele dorm de două nopţi într-un compartiment de şase locuri.

Două trenuri sunt  trase la peron, iar un al treilea urma să vină duminică de la Ankara, potrivit Companiei Naţionale turce a Căilor Ferate (TCDD).

Însă - în contextul în care numărul locurilor de cazare de urgenţă rămâne insuficient pentru acoperirea nevoilor acestei aglomeraţii cu 350.000 de locuitori - încep să apară tensiuni.

TENSIUNI

În Kültür Park, o grădină publică din centrul oraşului, au fost ridicate zeci de corturi, majoritatea ocupate de sirieni care locuiesc în centrul oraşului, ceea ce provoacă ostilitate.

”Atunci, ce, este o tabără de refugiaţi? Eu nu am cort şi totuşi sunt turc!””, îşi exprimă nemulţumirea o femeie în vârstă unui oficial de la Agenţia guvernamentală pentru situaţii de catastrofă (AFAD), care promite un nou transport luni.

”La fiecare distribuire de pături sau hrană, oamenii se bat”, denunţă un voluntar de la Semiluna Roşie. ”Dacă lipsa de mijloace şi de organizare persistă, incidente vor izbucni în zilele care vin”, preconizează el.

În aşteptarea altor ajutoare, câteva sute de persoane au petrecut încă o noapte afară, în pofida frigului, din cauza fricii provocate de replici.

”Copiilor noştri le este frică, au moralul scăzut”, declară Esra Kasapoglu, care a petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică la un foc, în stradă.

Turcia se află într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. În 1999, un seism de magnitudinea 7,4 a avur loc în nord-vestul ţării, sodat cu 17.000 demorţi, dintre care 1.000 la Istanbul.

Ultimul cutremur puternic, de 7,1 grade pe scara Richter, a afectat Turcia în 2011, în provincia Van (est), soldat cu peste 600 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.