Un copil din şase trăieşte într-o zonă de conflict, conform unui nou raport al organizaţiei Salvaţi Copiii, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Riscul pentru copii în urma conflictelor armate este la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, susţine organizaţia de caritate.

Conform analizei Salvaţi Copiii, peste 357 de milioane de copii locuiesc într-o zonă de conflict – o creştere de 75% faţă de 200 milioane în 1995.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Siria, Afghanistan şi Somalia sunt cele mai periculoase locuri pentru copii.

În general, copiii din Orientul Mijlociu au şansele cele mai mari să locuiască într-o zonă de conflict: doi din cinci copii din Orient locuiesc pe o rază de 50 km de la locul unei bătălii sau unui atac care s-a soldat cu morţi. Pe locul doi se situează Africa, cu un copil din cinci pe aceeaşi rază.

Puţin sub jumătate dintre copiii aflaţi sub risc – aproximativ 165 de milioane – locuiesc în zone cu conflicte „de intensitate ridicată”.

Acei copii se află sub incidenţa tuturor celor şase „violări grave” numite de ONU:: ucidere şi mutilare, recrutarea şi folosirea copiilor, violenţă sexuală, răpirea, atacuri asupra şcolilor şi spitalelor, lipsa accesului la ajutoare umanitare

Salvaţi Copiii a folosit date din cercetările ONU precum şi altele în raportul său, dar a criticat „diferenţe imense” între cantităţile de date furnizate de ţările aflate în conflict una cu cealaltă.

În ciuda acestor diferenţe, organizaţia susţine că a fost găsită o creştere cu 300% a numărului copiilor omorâţi şi desfiguraţi începând din 2010 , conform unor date furnizate de ONU.

Unul dintre motivelei pentru această creştere este numărul copiilor care locuiesc în zone periculoase, lucru cauzat de mutarea războaielor în zonele urbane.

Blocarea ajutoarelor umanitare de către grupări extremiste precum şi asedii prelungite asupra unor ţări ca Yemen sau Siria sunt alţi factori importanţi.

„Tacticile de asediu şi de foamete au început să fie folosite tot mai mult împotriva civililor, pentru a forţa un grup armat sau o comunitate întreagă să se predea. Atacurile asupra spitalelor şi şcolilor au devenit ceva normal”, se arată în raport.

Salvaţi Copiii susţine că deşi standardele legale internaţionale pentru protecţia copiilor s-au îmbunătăţit, „tactici din ce în ce mai brutale sunt folosite” de combatanţii din întreaga lume.

Aceste tactici includ recrutarea copiilor pentru a fi soldaţi şi violenţa sexuală împotriva lor.

De asemenea, în raport se vorbeşte despre folosirea copiilor drept atacatori sinucigaşi precum şi folosirea la scară largă a dispozitivelor explozive improvizate, care omoară atât soldaţi cât şi civili.

În afara riscurilor fizice, copiii din zonele afectate de conflicte nu beneficiază de igiena de bază sau educaţie şi suferă de malnutriţie.

Anul trecut, conform organizaţiei, copiii din Siria au suferit de „stres toxic” din cauza expunerii prelungite la război.

Raportul a devenit public chiar înainte de Conferinţa de Securitate de la Munchen, care va începe vineri şi despre care organizaţia spune că este o oportunitate pentru ca liderii globali să ajungă la un acord privind noi măsuri pentru protejarea copiilor.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.