Germania a decis miercuri să expulzeze doi diplomaţi ruşi după ce un rus a fost condamnat la închisoare pe viaţă cu privire la asasinarea, la Berlin, a unui opozant georgian cecen, din ordinul direct al Moscovei, potrivit justiţiei germane, relatează AFP.
Autorităţile ruse denunţă acest verdict, care riscă să crească tensunile diplomatice ruso-germane, drept o ”decizie politică”.
Instanţa de la Berlin l-a găsit pe acest bărbat rus - desemnat sub numele Vadim Krasikov - vinovat de faptul că l-a ucis prin împuşcare pe un georgian din cadrul minorităţii cecene într-un parc, la Berlin, la 23 august 2019.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea acuză în mod direct autorităţile ruse, care ”au dat ordin acuzatului să lichideze vctima”, potrivit preşedintelui instanţei, Olaf Arnoldi.
Noul ministru german de Externe Annalena Baerbock, care a promis să adopte un ton mai ferm împotriva Rusiei decât Guvernul Merkel, a anunţat că doi diplomaţi ruşi au fost declaraţi ”persona non grata”.
Acest asasinat comis pe teritoriul german este ”o încălcare gravă a suveranităţii” germane, a denunţat ea, în contextul în care acest dosar a condus, în trecut, la expulzarea unor diplomaţi ruşi şi germani.
Georgianul Tornike Kavtaraşvili, în vârstă de 40 de ani, a fost ucis cu trei gloanţe, în centrul capitalei germane, un dosar care a tensionat relaţiile între cele două ţări.
Moscova, care a negat mereu orice implicare, a denunţat un verdict ”politic”.
”Considerăm că acest verdict nu este obiectiv, că este vorba despre o decizie politică ce tensionează grav relaţile ruso-germane care erau dificle oricum”, a declarat ambasadorul Rusiei în Germania Serghei Neciaev.
SÂNGE RECE
Un fost lider separatist cecen, georgianul a luptat împotriva forţelor ruse în perioada 2000-2004 şi locuia din 2016, împreuună cu familia sa, în Germania, unde a cerut azil.
El a fost victima unei ”execuţii cu sânge rece”, a subliniat preşdintele tribunalului, care l-a privat pe condamnat de posibilitatea de a cere o eliberare condiţionată după 15 ani de închisoare.
Asasinul său, pe care procurorul l-a desemnat drept un ”comandant al unei unităţi speciale a serviciilor secrete ruse FSB”, a călătorit anterior de la Moscova la Paris, iar apoi la varşovia şi în final la Berlin.
Faptele s-au petrecut la prânz.
Asasinul, care se deplasa cu bicicleta, s-a apropiat din profil de victima sa şi a tras de două ori, iar apoi un glonţ în cap, de aproape.
El a fost arestat în apropiere de locul crimei.
În timpul procesului, acuzatul a respins identitatea ca i-a fost atribută.
Avocatul său, Robert Unger, a declarat că se numeşte Vadim Sokolov, are 50 de ani şi este un ”rus celibatar, inginer în construcţii”.
AVERTISMENT
Kremlinul a negat mereu că se află în spatele acestui asasinat, însă preşedintele Vladimir Putin a catalogat victima drept ”un combatant foarte crud şi sângeros”.
Putin a dat asigurări că a cerut extrădarea acestuia, însă Berlinul dezminte.
Germania a expulzat doi diplomaţi ruşi, la sfârşitul lui 2019, în semn de protest faţă de lipsa de cooperare a acestora, o măsură căreia Moscova i-a răspuns expulzând doi diplomaţi germani.
Otrăvirea opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, iar apoi încarcerarea acestuia în Rusia, dar şi otrăvirea fostului spion rus Seghei Skripal în Regatul Unit în 2018 au condus la suspiciuni puternice cu privire la rolul jucat de către serviciile ruse de securitate în operaţiuni violente.
Însă implicarea Moscovei nu a fost, până în prezent, dovedită vreodată, iar Kremlinul a negat în mod sistematic orice responsabilitate.
Aceste dosare s-au adăugat unei serii de tensiuni diplomatice între Berlin şi Moscova.
Înaintea alegerilor legislative din Germania, justiţia a deschis o anchetă cu privire la spionarea cibernetică a unor deputaţi, în spatele căreia Berlinul suspectează că se află Kremlinul.
În plus, cele două ţări au numeroase divergenţe în plan geopolitic, de exemplu în războiul din estul Ucrainei.
Noul cancelar german, Olaf Scholz, a avertizat din nou Moscova, miercuri, că va plăti un ”preţ mare” în cazul unei încălcări a frontierei Ucrainei.
Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi Kievul acuză de mai multe săptămâni Rusia de faptul că se pregăteşte să invadeze Ucraina, ceea ce Kremlinul dezminte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...