Rusia a realizat joi să lanseze racheta de nouă generaţie Angara-A5 de pe cosmodromul Vostocini, în Extremul Orient rus, două două amânări în două zile, o nouă etapă în programul spaţial rus, care înregistrează o întârziere importantă în ultimii ani.
”Racheta a funcţionat normal. Etajul superior s-a separat de a treia treaptă a rachetei”, se felicită, la câteva minute după decolare, într-un comunicat agenţia Roscosmos.
Russia test launched its Angara-A5 rocket from the Vostochny Cosmodrome for the first time after technical glitches prompted officials to abort missions at the very last minute for two days in a row https://t.co/r7NMYvjh1X pic.twitter.com/LQdS5Xxeqk
— Reuters (@Reuters) April 11, 2024
Marţi şi miercuri, lansarea Angara-A5 a fost amânată din motive ”tehnice”.
Racheta de tip Angara-A5 este o rachetă de nouă generaţie, menită să înlocuiască lansatoarele îmbătrânite de tip Proton, a căror tehnologie datează din anii '60.
Acest proiect înregistrează însă o întârziere faţă de calendarul stabilit de către autorităţile ruse la primul test, în 2014, nerespectat.
Motivele sunt scandaluri de corupţie, tăieri bugetare, întârzieri în serie şi eşecuri stânjebitoare, la fel ca în cazul sondei lunare Luna-25 în august 2023.
În pofida acestui succes de joi, sectorul spaţial rus rămâne azi limitat de lipsa de inovaţie.
Majoritatea sistemelor au la bază tehnologii sovietice, în general fiabile dar îmbătrânite.
Rusia se confruntă cu o concurenţă consolidată a unor societăţi private ca SpaceX a miliardarului Elon Musk şi unor noi puterispaţiale, ca India.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.