Statele Unite şi aliaţii săi din Occident, care se află în conflict cu Rusia pe tema producţiei ruse de diamante, şi-au unit forţele cu Moscova pentru a susţine ”procesul Kimberley” de eliminare din comerţ a diamantelor ”pătate de sânge” care alimentează conflicte devastatoare în Africa, relatează The Associated Press.
Cele 193 de state membre ale Adunării Generale a ONU au adoptat miercuri - prin consens - o rezoluţie prin care recunosc că ”procesul Kimberley”, care certifică exporturi de diamante brute, ”contribuie la prevenirea conflictelor alimentate de diamante” şi ajută Consiliul de Securitate al ONU în implementarea sancţiunilor pe care le impune comeţului cu ”diamante pătate de sânge”.
”Procesul Kimberley ” a intrat în vigoare în 2003, în urma unor războaie civile sângeroase în Angola, Sierra Leone şi Liberia, unde grupări armate au folosit diamante pentru a finanţa aceste conflicte.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ambasadorul Zimbabwe la ONU, Albert Chimbindi, a cărui ţară de aţinut preşedinţia ”procesul Kimberley ” în 2023, a subliniat, în prezentarea rezoluţiei, că aceasta va reînnoi ”angajamentul” Adunării Generale ”de a se asigura că diamantele rămân o forţă a unei dezvoltări durabile şi nu un morot al conflictelor armate”.
Faptul că diamantele pot alimeta conflicte, finanţa mişcări rebele care vor să răstoarne guverne şi pot conduce la o proliferare a armamentului ilegal era valabil în 2003 şi ”rămâne adevărat în prezent” , a subliniat el.
Reprezentantul Uniunii Europene (UE) Clayton Curran a subliniat în Adunare, după vot, că ”procsul Kimberley” ”se confruntă cu provocări fără precedent” şi a condamnat ”agresiunea unui participant la procesul Kimberley împotriva altuia” - referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
Pentru prima oară în istoria sa, reuniunea plenară a participanţilor procesului nu s-a încheiat, în noiembrie, cu un comunicat comun, din cauza divergenţelor dintre Rusia şi Occident.
Principalul motiv a fost o cerere a Kievului - susţinută de Statele Unite, Marea Britanie între alţii - de a examina dacă producţia de diamante a Rusiei finanţează Războiul din Ucraina şi implicaţiile acestui lucru asupra precesului, căreia Rusia şi aliaţii Moscovei i s-au opus.
Rusia a refuzat să susţină un comunicat care recunoaştea cererea Ucrainei.
Înaintea votului de miercuri, adjunctul directorului Departamentului Economic al Ministerului rus de Externe Aleksandr Repkin a acuzat Occidentul de sabotarea cooperării internţaionale în domeniul diamantelor ”din propriile lor interese geopolitice”.
Repkin a acuzat Occidentul şi companiile occidentale de faptul că încearcă să acapareze producţia şi procesarea diamantelor, evocând astfel sancţiuni impuse de UE diamantelor ruseşti.
”Continuarea funcţionării procesului Kimberley este în joc”, a apreciat el, dând asigurări că Rusia va face tot ceea ce poate pentru a-i susţine activitatea.
El subliniază că acel comunicat al adunării plenare a fost baza rezoluţiei Adunării Generale a ONU, apreciind că ”natura acesteia este larg tehnică”.
Curran a cerut o reformă a procesului Kimberly, în vederea unei ”lărgiri a definiţiei «diamantelor pătate de sânge» care să ţină cont de natura evolutivă a conflictelor şi de realităţile de pe teren”.
El a anunţat că UE va încerca din nou, în acest an, să discute rezultatul impactului negativ al comerţului ilegal cu diamante asupra mediului.
Marea Britabnie şi-a exprimat nemuşumirea faţă de eşecul discutării unei legături între veniturile obţinute de Rusia din diamante brute şi invazia rusă a Ucrainei şi a reiterat necesitatea unei discuţii care să asigure că ”procesul Kimberley” abordează probleme legate de o deconectare a diamantelor de conflicte.
Adjunctul ambasadrului Emirarelor Arabe Unite la ONU Mohamed Abushahab a apreciat că este mai important ca niciodată ca procesul, prezidat de EAU în acest an, să fie consolidat.
El a anunţat că EAU au identificat trei mijloace în acest sens, şi anume înfiinţarea unui Secretariat permanent, aprobat la sfârşitul lui martie la Gabarone, capitala Botswanei, o examinare şi o reformare a procesului până la sfârşitul acestui an şi identificarea unor tehnologii digitale care să consolideze ”procesul Kimberley”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.